A reprezentativke Bosne i Hercegovine će večeras sa početkom u 20:00 sati u Swanseau odigrati meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo sa Velsom, prenosi zvanična stranica Fudbalskog saveza BiH.

Domaćin u večerašnjem susretu trenutno zauzima drugo mjesto u kvalifikacionoj grupi 1 sa 11, dva manje od prvoplasirane Engleske, a 4 više od Rusije koja je na trećem mjestu.

Reprezentacija BiH je četvrta sa 3, dok je peti Kazahstan bez bodova.

BiH i Vels su se u ovim kvalifikacijama već sastali 28. novembra u Trening centru NS/FS BiH u Zenici, a gošće su tada osvojile puni plijen golom Kayleigh Green u 58’.

Vels se trenutno nalazi 34. mjestu FIFA rang liste sa 1644 boda, dok je naša selekcija 57. sa 1412.

Najviše nastupa za selekciju Velsa ima Jessica Fishlock, koja je 101 put nastupila u dresu sa nacionalnim grbom. Najbolji strijelac reprezentacije svih vremena je Helen Ward sa 42 pogotka. Obje igračice se nalaze na spisku selektorke Jayne Ludlow i za meč sa Bosnom i Hercegovinom.

Najveću pobjedu Vels je ostvario protiv Azerbejdžana 15:0, 21. avgusta 2011. u Newtownu. Najveća dva poraza nanijela im je Njemačka, 12:0 u dva navrata. Prvi meč je bio odigran 31. marta 1994. u Bielefeldu, a drugi u Swanseau 5. maja iste godine.

Kao i naša selekcija, Vels nikada nije učestvovao na Svjetskom ili Evropskom prvenstvu.

Večerašnji meč će biti odigran na Swansea stadionu kapaciteta 21.088 gledalaca.

(BIH.ba)