Kada je u januaru ove godine postavljen za selektora Robert Prosinečki najavio je kako će Zmajevi igrati lijep i dominantan fudbal. Nakon šest utakmica na kormilu BiH čini se kako je selektor na dobrom putu da svoje obećanje i ispuni.

Ako zanemarimo utakmice iz SAD-a u kojima smo igrali sa drugim timom, Robert Prosinečki još uvijek ne zna za poraz, jer je u četiri utakmice dva puta slavio i dva puta remizirao. Uzmemo li u obzir da su u dvije od te četiri protivnici bili učesnici Svjetskog prvenstva (Senegal i Južna Koreja), onda je taj rezultat dodatno vrijedan poštovanja.

Najvažnije što smo vidjeli je da reprezentacij BiH ponovo može igrati dobro sa visokim posjedom lopte, te da također može biti učinkovita u igri na polukontre i kontre. Očigledno je kako ćemo protiv protivnika koji su slabiji ili slične kvalitete od nas igrati dominantno i ofanzivno, a da ćemo se protiv onih jačih prilagođavati i tražiti šanse iz kontri i polukontri.

Robert Prosinečki može biti zahvalan i selektoru U21 BiH Vinku Marinoviću koji je dobrim rezultatima mlade reprezentacije BiH u orbitu lansirao niz kvalitetnih igrača, prvenstveno prijeko potrebne bekove Darka Todorovića i Eldara Ćivića koji će se nakon U21 kvalifikacija sigurno odmah za stalno priključiti A reprezentaciji.

Odlučili smo se napraviti malu analizu trenutnog stanja u reprezentaciji. O golmanima i napadačima ne treba puno trošiti riječi, jer je i sam izbor igrača uži nego u odbrani i vezi, no na sreću sasvim dovoljan da i na golu i u napadu imamo kvalitetna rješenja.

Stoperi

Stoperi su godinama unazad najveći problem bh. tima. Prosinečki je u prijateljskim mečevima (izuzećemo američku turneju gdje su igrali igrači iz domaćeg prvenstva) isprobao nekoliko varijanti. Bičakčić i Zukanović su počeli u Bugarskoj, Bičakčić i Šunjić protiv Senegala, Vranješ i Bičakčić protiv Crne Gore te Šunjić i Zukanović protiv Južne Koreje.

Evidentno je da naši stoperi imaju problema sa iznošenjem lopte kada su pod pritiskom, pa će Prosinečki i njegovi saradnici morati dobro razmisliti koji će bh. reprezentativci čitini stoperski par u zvaničnim utakmicama. Gol protiv Južne Koreje koji smo primili najbolji primjer problema u našoj defanzivi. Zukanović je pod pritiskom izbio loptu, koja je na centru igrališta došla do fudbalera Koreje, koji su u nastavku akcije iskoristili to što naša defanzivna linija nije bila postavljena i došli do gola.

Kada tu dodamo Đumića i Memiševića, nameće se zaključak da Prosinečki na raspolaganju ima centralne bekove koji su približnog kvaliteta, ali će vjerovatno Bičakčić i Vranješ igrati u tandemu (obojica su tipovi koji mogu iznijeti loptu kada je to potrebno, a Vranješ će igrati stopera ukoliko Todorović bude na desnom beku – Darko će vjerovatno u septembru igrati za U21 BIH kvalifikacione mečeve, pa moguće da neće biti u A selekciji).

Reprezentaciji se nudi i Mateo Pavlović, a vrlo uskoro će na vrata reprezentacije zakucati i Besim Šerbećić i njegovi saigrači iz U21 BiH.

Bekovi

Susreti protiv Crne Gore i Južne Koreje su poslužili da Prosinečki isproba igrače na obje bekovske pozicije.

Uz izostanak Seada Kolašinca su na lijevoj strani šansu dobili Bojan Nastić iz Genka te Eldar Ćivić iz praške Sparte (drugi nedavno završene sezone igrao kao posuđen fudbalera za slovačku Trnavu), dok je u oba meča desno igrao Darko Todorović, fudbaler tuzlanske Slobode.

Posebno vrijedi istaknuti nastupe Todorovića, koji je u ofanzivnim zadacima djelovao prilično dobro u oba spomenuta susreta. Darko se ubacivao po desnoj strani, učestvovao u napadačkim akcijama naše selekcije, a protiv Južne Koreje je u nekoliko navrata i pokazao da ima prilično dobru tehniku za fudbalera koji igra na beku (Todorović je u omladinskim kategorijama Slobode i reprezentacije BiH igrao i na krilu).

Što se tiče lijeve strane, Nastić je odigrao gotovo kompletan meč protiv Crne Gore (izašao pred sami kraj zbog grčeva), a Ćivić je dobio šansu u duelu sa Južnom Korejom.

Nastić je pružio korektnu partiju, dok je Ćivić ubilježio i asistenciju protiv Južne Koreje. Ćivića krasi dobar, “oštar” centaršut, a jasno je da će sva tri fudbalera (naravno ukoliko dobiju šansu za igru) u defanzivnim zadacima zavisiti i od krilnih saigrača, koji bi bekovima morali pomagati prilikom napada protivnika (samim tim protivnik bi imao poteškoća da “probije” po stranama).

Za Todorovića i Ćivića se može reći da su ofanzivno obavili što su trebali, dok će u defanzivi još morati da steknu iskustva i rutine.

Dodajmo i da je Prosinečki protiv Bugarske isprobao Memiševića desno te Bičakčića u nekim susretima pred sami kraj, ali jasno je da će Todorović i Vranješ biti prve opcije na desnoj strani (Nastić također može odigrati desno ako je potrebno).

Vezni red

Vezni red Cimirot – Bešić – Pjanić je djelovao prilično dobro kada je naša selekcija bila u posjedu lopte. Naravno, bilo je i nekoliko pogrešaka (Cimirot je dva puta pogrešno dodao,  Pjanić jednom i tada su Koreanci bili u velikim šansama za postizanje gola), ali činjenica je da kada imamo loptu, ova tri igrača mogu diktirati tempo igre. Sva trojica imaju odličan radijus kretanja, pa se moglo vidjeti kako u nekim situacijama Bešić iznese loptu bez većih problema, a u nekim Pjanić (kada imate Cimirota kao “osigurača”, onda je puno lakše pokušati iznijeti loptu ako imate dovoljno prostora). Također, kretnja bez lopte spomenuta tri fudbalera (kada imamo posjed) je donijela do toga da se u pojedinim situacijama nađe “slobodan prostor” koji mogu iskoristiti krilni fudbaleri, ali i bekovi ako se ubace iz drugog plana.

Prosinečki je isprobavao i varijante sa Sarićem, ali evidentno je da gore spomenuta trojka djeluje dobro.

Iz drugog plana vrebaju Tomislav Tomić, Sanjin Prcić, Rade Krunić…

Krila

Susret protiv Južne Koreje je pokazao i da je Edin Višća iz drugog plana izuzetno koristan fudbaler. Većinu svojih golova u dresu turskog Istanbula Višća je postizao upravo onako kako je i pogađao protiv Koreanaca. Najbolji način da “iskoristite” ono što najbolje može uraditi Edin jeste da pokupi “ničije” lopte i završi baš onako kao u Jeonjuu (kod prvog gola defanzivci Južne Koreje su se fokusirali na Džeku, pa je Višća ostao faktički sam i pogodio, dok je kod drugog gola pobjegao beku protivnika i u situaciji 1 na 1 rutinski postigao gol).

Osim Višće, moramo spomenuti i partije Harisa Duljevića u prijateljskim mečevima BiH pod vodstvom Prosinečkog. Duljević je trenutno jedini okomiti krilni igrač u A selekciji BiH, koji ima fantastičan dribling, ali i pregled igre, što je pokazao protiv Koreje, kada je asistirao Višći za gol te kada je uposlio Džeku, koji je izašao sam na golmana Koreanaca. Duljević je fudbaler koji vam uvijek može donijeti nešto novo na terenu. Ne libi se šutirati sa veće udaljenosti, a prednost mu je što nerijetko sa krilne pozicije uđe u sredinu te samim tim poremeti defanzivne linije protivnika.

U reprezentaciji je i Deni Milošević kojemu Prosinečki postepeno daje priliku i koji sigurno predstavlja igrača koji uvijek može donijeti svježinu u veznom redu, a navijači se nadaju i povratku Izeta Hajrovića u najboljem svjetlu, ali i velikoj karijeri Luke Menala.

Zmajevi ponovo igraju fudbal

Dakle, prethodne četiri prijateljske utakmice su pokazale da Bosna i Hercegovina protiv selekcija koje su inferiornije od nas ili su tu negdje sa kvalitetom, jednostavno mora igrati napadački i kontrolisati igru. U protivnom ako se preskače igra, duge lopte šalju prema napadačima, gubimo i vezni red, i bekove / krila i samim tim protivnik ima više šansi da dođe do pozitivnog rezultata.

Naravno, kada dođu dueli protiv reprezentacija koje su kvalitetnije od nas, tada će se izabranici Roberta Prosinečkog morati prilagoditi protivniku i vjerovatno čekati svoju šansu iz kontri i polukontri.

Ne znamo šta će uraditi Robert Prosinečki sa reprezentacijom BiH u konačnici, ali vjerujemo da će iz nje izvući maksimum i navijačima ponovo pružiti ono što najviše vole – dominantnu i ofanzivnu igru sa ciljem postizanja golova.

(BIH.ba)