Do početka Svjetskog prvenstva ostalo je nešto više od mjesec dana i ono što nam ulijeva dozu zadovoljstva i optimizma jeste sve bolja forma naših reprezentativaca. Vikend iza nas u prvom su planu ubilježili golovi Miralema Pjanića i Edina Džeke, ali raduje činjenica da su gotovo svi naši reprezentativci proteklo kolo u svojim klubovima igrali u početnim sastavima svojih timova, a i da su mnogi od njih napravili zapažene rezultate.

Golmani – Fejzić ponovo bez primljenog gola, Begović standardno odličan

Nakon remija protiv Cardiffa (1:1), Stoke City je na svom terenu u okviru 36. kola Premiershipa na svom Britannia stadionu poražen od Tottenhama sa minimalnih 0:1. Begović je matiran u 33. minuti golom Rosea, a izuzev primljenog gola naš "Div iz Trebinja" je odradio svoj posao na vrhunskom nivou.

Podsjetimo, legendarni engleski golman Gordon Banks nedavno je pohvalio Begovića kazavši kako je on jedan od najboljih golmana u Engleskoj.

Drugi uzastopni meč bez primljenog gola za našeg rezervnog golmana Jasmina Fejzića posebno raduje. Fejziću je posljednji meč protiv St. Paulija bez primljenog gola (0:3) bio ukupno 13. ligaški ove sezone što je svakako impresionirajuća činjenica. Njegov Aalen je sa 0:3 slavio na gostovanju kod St. Paulija u okviru 32. kola 2. Bundeslige.

Odbrana – Spahić i Kolašinac oduševljavaju, Mujdža blizu povratka na teren

Kapiten našeg nacionalnog tima nas je oduševio u posljednja dva meča svoga tima. Nakon što je u pobjedi Bayer nad ekipom Nurnberga postigao dva gola, Spahić je i u posljednjem odigranom meču protiv Borussije Dortmund bio jedan do najboljih terenu.

Bayer je kod kuće jurišao na pobjedu protiv B. Dortmund kako bi eventualno do kraja šampionata prestigao ekipu Schalkea i domogao se treće pozicije koja vodi direktno u Ligu prvaka. "Apotekari" su dva puta stizali do vodstva, ali se ni "Milioneri" nisu predavali. Utakmica je na kraju završena podjelom bodova, 2:2. 

Emir Spahić je odigrao svih 90 minuta, a zaradio je žuti karton u 52. minuti utakmice. Dokaz da je odigrao odličan meč jeste izbor za najboljeg pojedinca susreta.

Subotnji remi Bayera, nije uspjela iskoristiti ekipa Schalkea koja je sutradan poražena na svom terenu od Borussije Moechengladbach sa 0:1. Najvažnije po nas jeste još jedan dobar nastup defanzivca Seada Kolašinca koji je igrao do posljednjeg sudijskog zvižduka. Ponovo smo mogli vidjeti sjajna uklizavanja i veliku borbenost našeg Seada.

Kolašinac je potvrdio naša ekskluzivna saznanja o ponudi koju je poslao engleski velikan Manchester United za njegovo dovođenje. Ipak, kazao je kako mu se ne žuri sa odlukom i da će prvo čuti mišljenje čelnika Schalkea.

Eintracht Braunschweig je najozbiljniji kandidat za ispadanje u 2. ligu Njemačke. Porazom u posljednjem odigranom kolu od ekipe Herthe (2:0) Braunschweig je svoje šanse za opstanak u društvu najboljih Njemačke sveo na minimum. Tačnije, postoje samo teoretske šanse da završe na 16. mjestu nakon čega bi igrali dodatni play off u borbi za opstanak.

Ermin Bičakčić je nakon pauze zbog žutih kartona, nastupio u timu Braunschweiga protiv Herthe. Odigrao je svih 90 minuta.

Stoper Genta, Ervin Zukanović je nedavno dobio veliko povjerenje i postao kapiten svoga tima. Nažalost, subotnjim remijem protiv Oostendea momčad Genta je ostala bez šansi za igranjem u Europskoj ligi naredne sezone. 

Jedno kolo prije kraja doigravanja Zukanovićev Gent se nalazi na drugom mjestu sa 7 osvojenih bodova, što je četiri manje od prvoplasiranog Oostendea koji će igrati dodatni play off za plasman u Europsku ligu.

Ervin Zukanović je u remiju proitv Oostendea rezultatom 1:1 odigrao svih 90 minuta. 

Do kraja prvenstva turske Super lige ostala su još tri kola, a Vranješev Elazigspor se još uvijek nalazi u opasnoj zoni. Elazgispor je na domaćem terenu poražen od Hajrovićevog Galatasaraya sa minimalnih 0:1, a gol je postigao Yilmaz u 21. minuti meča. 

Ognjen Vranješ je ponovo odigrao svih 90 minuta, te je zaradio i žuti karton nakon sat vremena igre.

U Ukrajni su tokom vikenda odigrane utakmice 25. kola Premier lige, nakon kojeg je Šunjićeva Zorya nastavila seriju pozitivnih rezultata. U posljednjem meču su na domaćem terenu trijumfovali protiv ekipe Hoverla Uzhorod sa minimalnih 1:0. Toni Šunjić je započeo susret od prve minute, a zamijenjen je početkom drugog poluvremena.

Mensur Mujdža je propustio još jedan nastup u timu Freiburga, ali ono što nas može radovati jeste njegov skori povratak na teren. Mujdža je počeo sa laganim treninzima i očekuje se da će za par dana biti spreman za nove izazove.

Splitski Hajduk je upisao i svoj 6. ligaški poraz i to na gostovanju kod Slaven Belupa. Domaći su sa 3:0 porazili Hajduk, u čijem timu je naš bek Avdija Vršajević zaradio crveni karton u 35. minuti meča. Po mišljenju mnogo crveni karton je nepravilna odluka arbitra.

Vezni red – Mali princ briljira, Hajrović se vratio u početnu postavu 

Bila je prava divota gledati meč između Rome i Milana u subotu navečer. Vučica je sa 2:0 slavila pobjedu nad Milanom, a centralna figura večeri je bio naš "Mali princ" Miralem Pjanić koji je oduševljavao svojim potezima. Vrhunac svega je bio njegov gol za vodstvo od 1:0 kada je napravio solo prodor u stilu Maradone i pospremio loptu u nebranjeni dio mreže.

Igru je napustio četiri minute prije kraja susreta uz velike ovacije navijača sa tribina "Olimpico" stadiona u Rimu.

Brojni svjetski mediji su pisali samo  riječi hvale za našeg Pjanića, a njegov gol je uvršten i za izbor najljepšeg gola sedmice prema anketi Sky Sports. 

U zavidnoj formi je i Senad Lulić koji je sa timom Lazija ostvario gostujuću pobjedu nad Livornom od 0:2. Upravo je Lulić u 15. minuti  prekrasno asistirao za Maurija koji je zatresao mrežu Livorna za vodstvo od 0:1. Candreva je kasnije golom sa bijele tačke ovjerio pobjedu "Nebeskoplavih".

Izet Hajrović se vratio u početni tim Galatasaraya koji je, kako smo već kazali, osvojio tri boda na gostovanju kod Elazigspora. Hajrović je susret započeo od prve minute, a zamijenjen je desetak minuta prije kraja utakmice. Ekipa Galate se trenutno nalazi na 2. mjestu sa tri boda prednosti nad Besiktasem. U narednom kolu na svom terenu dočekuju tim Genclerbirligija.

Loš period proživljava Haris Medunjanin sa Gaziantepsporom. Oni su poraženi od Trabzonspora sa 2:1 što im je bio treći uzastopni poraz, te četvrti u posljednjih pet mečeva.

U mjesecu martu su bili blizu mjesta koja vode na europsku scenu, ali su serijom poraza ponovo pali u donji dio tabele. Medunjanin je utakmicu protiv Trabzonspora započeo sa klupe za rezerve, a priliku je dobio u 79. minuti umjesto Duraka.

Trenutno se nalaze na 14. mjestu sa 36 osvojenih bodova iz 31 odigranog susreta. U narednom kolu gostuju kod Ibričićevog Erciyespora.

Ekipa Erciyespora je u okviru posljednje 31. kola Super lige Turske slavila važnu gostujuću pobjedu nad Eskisehirpsorom, 0:1. Senijad Ibričić nije ulazio u igru u ovom meču.

Sejad Salihović nije nastupio u remiju između Hoffenheima i E. Frankfurta, 0:0.

Novopečeni bh. Zmaj, Anel Hadžić je odigrao svih 90 minuta u pobjedi Sturma nad ekipom Wofsbergera rezultatom 0:1. Bila je ovo treća uzastopna pobjeda za Hadžićev Sturm.

Virtuoz našeg nacionalnog tima, Zvjezdan Misimović sa Guizhouom je remizirao na gostovanju kod Yataije sa 0:0. Igrala se utakmica 8. kola kineske Super lige, a Misimović je zamijenjen u 80. minuti susreta.

Tino Sven Sušić je odigrao cijeli susret u porazu Hajduka od Slaven Belupa sa 3:0. Početkom susreta je imao dobru priliku da postigne gol, ali je poslao loptu udarcem glavom, no lopta je pogodila stativu. 

Hajduk se nalazi na trećem mjestu HNL-a sa tri boda manje od Kvržićeve Rijeke. Ako im je za utjehu, činjenica je da jedino Hajduk, Rijeka i Dinamo imaju bolji učinak ove sezone za razliku od prethodne.

Zoran Kvržić je sa Rijekom remizirao protiv Splita sa 2:2, iako je Rijeka imala prednost od 0:2. Kvržić je igrao do 66. minute, a upravo je on asistirao za drugi gol svoga tima.

Napad – Džeko vratio nadu Cityu u osvajanje Premiershipa, Zec do novog pobjedonosnog gola

Povremeni bh. reprezentativac Ermin Zec ponovo je postigao pobjedonosni gol za svoju momčad. Genclerbirligi je na svom terenu slavio pobjedu nad Bursom od 1:0, a gol je postigao Ermin Zec u 65. minuti meča. Bio je njegov ukupno peti gol u dosadašnjem dijelu turskog šampionata.

Edin Višća se nalazi na zasluženom odmoru u Sarajevu nakon što je njegov Istanbul BB osigurao povratak u Super ligu Turske prije završetka sezone.

Dijamant je ponovo zablistao, a činjenica je da blista u trenucima kada je to i najviše potrebno. U utakmici 36. kola Premiershipa postigao je gol u 4. minuti susreta protiv Crystal Palacea. City je slavio pobjedu od 0:2 čime je utrku u borbi za naslov praka Engleske učinio dosta neizvjesnom. Dva kola prije kraja prvenstva imaju tri boda manje od aktuelnog lidera Liverpoola, ali i jednu utakmicu zaostatka. 

Drugoplasirani tim Chelsea im "bježi" jedan bod, ali također imaju utakmicu manje u odnosu na njih.

Vedad Ibišević će sasvim sigurno željeti da što prije zaboravi ovu drugu polusezonu Bundeslige u kojoj je njegov tim razočarao. Suspenzija od pet mečeva, a zatim promjena trenera, dolazak Stevensa kod kojeg Ibišević šansu traži sa klupe za rezerve. 

U borbi su za opstanak, a u u posljednjem meču su remizirali protiv Hannovera. Susret je završen bez golova 0:0. Ibišeivić je u igru ušao u 78. minuti meča umjesto Harnika.

Dodajmo i to da se od povrede oporavio naš internacionalac Zlatan Muslimović koji je u posljednjem meču Guizhou Renhea odigrao posljednjih desetak minuta zamijenivši Zvjezdana Misimovića.

(Reprezentacija.ba)