Vedad Ibišević (33) je jedan od tri igrača koja će se 28. juna u prijateljskom duelu BiH i Crne Gore u Zenici zvanično oprostiti od A selekcije Bosne i Hercegovine.

Ibišević, koji je rođen 6. augusta 1984. godine u Vlasenici, je za našu A reprezentaciju je ukupno odigrao 82 utakmice i postigao 28 golova.

Debitovao je 24. marta 2007. godine u kvalifikacijama za EP na gostovanju kod Norveške, kada je BiH pobijedila rezultatom 2:1.

Dva historijska gola

Prvi gol u dresu selekcije BiH postigao je 13. oktobra 2007. godine protiv Grčke u Atini (poraz 2:3).

Popularni “Vedator” bio je omiljen među navijačima, a njegova dva pogotka su ispisala stranice historije bh. fudbala.

Vedad je 15. oktobra 2013. godine postigao gol za pobjedu Zmajeva nad Litvanijom u Kaunasu i tako odveo BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazil (2014. godina), što je ujedno i jedini plasman naše reprezentacije na jedno veliko takmičenje.

Upravo je Ibišević na Mundijalu u Brazilu pogodio i u prvom susretu protiv Argentine, a taj pogodak je bio prvi za BiH na Svjetskom prvenstvu.

U reprezentaciji su ga trenirali Fuad Muzurović, Miroslav “Ćiro” Blažević, Safet Sušić te Mehmed Baždarević i svi su imali samo riječi hvale za Vedada.

Nekada igrao i povrijeđen za naš nacionalni tim, nerijetko su ga selektori stavljali na nepridodne pozicije (često je igrao na krilu), ali Vedad se nikada nije bunio, uvijek je davao maksimum na terenu i pravi je primjer kako bi se svaki reprezentativac trebao odnositi prema državnom grbu.

Posljednja utakmica u najdražem dresu bila mu je protiv Estonije 10. oktobra 2017. godine, kada je nosio kapitensku traku.

110 golova u Bundesligi

Zbog rata svoju karijeru je započeo u Americi, ali je prve profesionalne korake napravio u francuskom PSG.

Kasnije je uspješno igrao za Dijon, Allemaniu Aachen, Hoffnehim, Stuttgart, dok je trenutno član berlinske Herthe.

Zbog sjajnog osjećaja za gol prozvan je “kraljem šesnaesterca”

U njemačkoj Bundesligi postigao je čak 110 golova i trenutno je četvrti najbolji strani strijelac u historiji Bundeslige (ispred su samo Elber, Lewandowski i Pizzaro.

Vedad je i ušao u historiju Bundeslige 6. novembra 2017. godine, kada je u prvoj minuti pogodio za Herthu protiv Wolfsburga i to mu je bio četvrti put u bundesligaškoj karijeri da postiže pogodak u prvom minutu meča, što je uspjelo samo legendarnom Gerdu Mulleru.

Spomenimo i da je sa 287. nastupa na trećem mjestu igrača iz BiH sa najviše utakmica u najelitnijem rangu njemačkog fudbala (ispred su Sergej Barbarez i Hasan Salihamidžić).

Reprezentativna karijera: 

82 utakmice i 28 golova za A selekciju BiH

Igračka karijera: 

Nastupao za PSG (Francuska), Dijon (Francuska), Alemania Aachen (Njemačka), Hoffenheim (Njemačka), Stuttgart (Njemačka) i Herthu (Njemačka)

414 utakmica, 152 gola, 54 asistencije

(BIH.ba)