Iako je prvobitno planiran za nedjelju, vječiti derbi između Željezničara i Sarajeva bit će odigran danas zbog najavljenog mitinga turskog predsjednika Recep Tayyip Erdogana u glavnom gradu BiH.

Meč posljednjeg 10. kola Lige za prvaka bit će njihov 115. prvenstveni, a ukupno 132.

Skor je i u jednom i u drugom slučaju na strani Željezničara, koji ukupno ima 41 pobjedu, tri više od Sarajeva, dok su čak 52 utakmice okončane neriješenim rezultatom.

Kada je prvenstvo u pitanju, Željezničar je slavio 34 puta, Sarajevo 32 uz 48 remija.

Ove sezone su se sastali tri puta, a Željezničar je upisao dvije pobjede, od kojih jednu u gostima u augustu prošle godine. Njihov posljednji duel na stadionu “Asim Ferhatović Hase” okončan je bez pogodaka.

Kako god završilo danas, Željezničar će sezonu okončati na drugoj poziciji, dok se Sarajevo još uvijek bori za treće mjesto sa Širokom Brijegom, od kojeg ima bod više.

Treneri i jedne i druge momčadi najavili su pohod na pobjedu i to sa najjačim momčadima, iako utakmica nema rezultatski imperativ.

Stvar je prestiža kako je naglasio trener Sarajeva Husref Musemić.

“Derbi uvijek ima svoju draž. Želimo odigrati dobru i kvalitetnu utakmicu i sa pobjedom možemo biti treći. Dosta puta sam rekao, želimo ostati tu gdje jesmo, a sad koliko ćemo uspjeti vidjet ćemo. Na nama je veći pritisak i sa pobjedom sigurno obezbjeđujemo treću poziciju. Možemo očekivati dosta šansi i golova”, rekao je Musemić, koji je iz protivničke momčadi kao najopasnije označio Sinana Ramovića i Gorana Zakarića.

Sličnog mišljenja je i Admir Adžem, trener Željezničara, od čijeg dresa se danas oprašta kapiten Zajko Zeba.

“Iako utakmica nema rezultatski značaj, sama po sebi nosi svoju težinu. Sutra ćemo učiniti sve kako bi ostvarili pobjedu, obradovali navijače i otišli sretni na odmor. Još jedan motiv je oproštaj našeg kapitena i učinit ćemo sve kako bi mu pružili sve za radovanje. Sarajevo je u dobroj formi, napravili su niz dobrih rezultata, ali forma u gradskom derbiju ne igra presudnu ulogu. Nadam se da će naša ekipa uz pravi pristup i dobru igru ostvariti pobjedu i završiti sezonu bez poraza protiv Sarajeva”, istakao je Adžem.

Susret između Željezničara i Sarajeva igra se danas od 17 sati na stadionu Grbavica, a moći ćete ga pratiti i u direktnom prijenosu putem Moje TV.

(BIH.ba)