Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine je poražena večeras u Rotherhamu od Belgije sa 0:4 u susretu drugog kola grupe C Evropskog prvenstva, javlja zvanična stranica Fudbalskog saveza BiH.

Prvu priliku imao je bh. tim u 11. minuti. Ajdin Hasić je prošao po desnoj strani i odigrao povratnu loptu na ivicu kaznenog prostora do Alena Mehića koji šutira tik iznad prečke.

Belgija dolazi do prednosti u 17. minuti. Amadou Mvom Onana je kroz sredinu odlično proigrao Yorbe Vertessena koji sa desetak metara pogađa mrežu Luke Kačavende.

U 29. minuti prednost Belgije je udvostručena. Siebe Vandermuelen prolazi po desnoj strani i ubacuje loptu na suprotnu stativu gdje je najviši u skoku Jamie Yayi Mpie. Njegov šut glavom Kačavenda brani, ali sudije su signalizirale da je lopta prešla gol-liniju i Belgijanci su poveli 2:0.

Dobru priliku u 35. minuti je imao Denil Badžak kada je ušao u protivnički kazneni prostor i neometan šutirao iskosa sa desne strane, ali je Nick Shinton izbacio loptu u polje. U nastavku akcije dobro ju šutirao i Dragan Matković sa dvadesetak metara, a Shinton izbacuje loptu u korner.

Elmin Herić je u 50. minuti sa lijeve strane uposlio Malika Memiševića koji sa petnaestak metara šalje loptu pored gola.

Gabriel Lemoine je 63. minuti šutirao sa preko deset metara sa desne strane, a lopta se od Stefana Rankića odbila u mrežu za 0:3.

Edin Mujić je u 70. centrirao iz slobodnog udarca sa desne strane, a Memišević glavom šalje loptu pored gola.

Konačnih 0:4 postavio je Lemoine u 79. minuti šutem sa deset metara nakon asistencije Vertessena.

U trećem kolu reprezentacija BiH će se sastati sa Republikom Irskom 11. maja u 14:00 sati u Burtonu.

Bosna i Hercegovina-Belgija 0:4 (0:2)

Stadion: “New York”, Rotherham.

Sudija: Dennis Higler (Holandija).

Sudije asistenti: Chasan Koula (Njemačka), Volodymyr Vysotskyi (Ukrajina).

Četvrti sudija: Keith Kennedy (Sjeverna Irska).

Golovi: 0:1 Vertessen (17’), 0:2 Mpie (29’), 0:3 Rankić (63’ autogol).

Žuti kartoni: Memišević (BiH)

Bosna i Hercegovina: Luka Kačavenda, Elvir Muminović, Dino Islamović, Dragan Matković (41. Elmin Herić), Stefan Rankić, Robert Voloder, Alen Mehić, Ajdin Hasić (69. Edin Mujić), Denil Badžak (57. Armin Šarić), Andrej Đokanović, Malik Memišević. Selektor: Zoran Erbez.

Belgija: Nick Shinton, Lucas Lissens, Siebe Vandermeulen, Lars Dendoncker, Loic Masscho, Nicolas Raskin, Yorbe Vertessen, Mathis Suray (64. Yari Verschaeren), Sekou Sidibe (55. Gabriel Lemoine), Amadou Mvom Onana (74. Largie Ramazani), Jemie Yayi Mpie. Selektor: Thiery Siquet.

(BIH.ba)