Susretima u grupama A i B jučer je u Engleskoj počelo Europsko prvenstvo za kadete (igrači do 17 godina), na kojem će igrati i Bosna i Hercegovina.

Bh. kadeti su treći put uzastopno izborili nastup na EP, a ove godine nalaze se u grupi C sa Danskom, Belgijom te Republikom Irskom.

Put do Eura

Naši momci su u kvalifikacijama za Elitnu rundu osvojili prvo mjesto u grupi 8 savladavši Moldaviju te odigravši neriješeno protiv Makedonije i Slovačke.

U Elitnoj rundi, U17 BIH je izgubila u prvom susretu od Francuske, ali je u preostala dva meča savladala Austriju i Dansku te zasluženo završila kao prva u grupi 6 i izborila Euro.

Zanimljivo da će upravo Danska biti prvi protivnik izabranicima Zorana Erbeza u prvom meču Europskog prvenstva.

Vrijedi naglasiti da su naši kadeti u Elitnoj rundi igrali bez nekoliko važnih igrača (povrede), ali su pokazali zajedništvo, volju i kvalitet te došli do velike pobjede.

Povratak Đokanovića i dolazak Memiševića

Na Europskom prvenstvu, bh. kadeti će biti jači za kapitena Andreja Đokanovića i Malika Memiševića.

Đokanović, koji je ponajbolji igrač ove selekcije, nije igrao u Elitnoj rundi zbog povrede i sigurno da će u predstojećim susretima biti važna karika u našem timu.

Inače, Đokanović je član akademije FK Sarajevo, a u novembru prošle godine potpisao je profesionalni ugovor sa Sarajevom.

Veliko pojačanje za BiH bit će i napadač bremenskog Werdera Malik Memišević, trenutno najbolji strijelac kadetskog šampionata Njemačke (20 golova i sedam asistencija) i po mnogima najperspektivniji fudbaler u Njemačkoj.

Memišević zbog administrativnih problema nije mogao igrati za U17 BiH u Elitnoj rundi, a zanimljivo da se našao na spisku Njemačke za Euro.

Ipak, Memišević nije imao dilemu i odabrao je da nastupa za našu reprezentaciju te će protiv Danske imati priliku da debituje za BiH.

Za kraj spomenimo i Ajdina Hasića (igrač zagrebačkog Dinama), pokretača svih akcija našeg tima, koji je u kvalifikacijama postigao četiri gola, a pogodak protiv Austrije sa preko 60 metara obišao je cijeli region.

Hasić je jedan od najtalentovanijih fudbalera u Europi, svoj kvalitet je pokazao i na UEFA razvojnom turniru u martu prošle godine, kao i u kvalifikacijama za EP.

Stručnom štabu i našim igračima želimo puno sreće u Engleskoj i nadamo se da će izboriti plasman u četvrtfinale!

Raspored utakmica U17 BiH na EP u Engleskoj:

Subota, 5. maj:

Danska – Bosna i Hercegovina (13,30 sati, Loughborough)

Utorak, 8. maj:

Bosna i Hercegovina – Belgija (20,00 sati, Roterham)

Petak, 11. maj:

Bosna i Hercegovina – Republika Irska (14,00 sati, Burton)

Plasman u četvrtfinale izborit će dvije prvoplasirane selekcije iz grupe.

Igrači koji konkurišu za U17 BiH na EP u Engleskoj:

Luka Kačavenda (Vojvodina, Srbija), Elvir Muminović (Sion, Švajcarska), Dino Islamović (Sarajevo), Dragan Matković (Vojvodina, Srbija), Stefan Rankić (Union Berlin, Njemačka), Robert Voloder (1. FC Koln, Njemačka), Edin Mujić (Željezničar), Alen Mehić (Atalanta, Italija), Kristijan Stanić (Zrinjski), Ajdin Hasić (Dinamo Zagreb, Hrvatska), Denil Badžak (Augsburg, Njemačka), Belmin Dizdarević (Sarajevo), Nemanja Nikolić (Sarajevo), Farid Bačevac (1. FC Koln, Njemačka), Andrej Đokanović (Sarajevo), Asim Muratović (Sloboda), Malik Memišević (Werder Bremen, Njemačka), Vedad Radonja (Dinamo Zagreb, Hrvatska), Elmin Herić (1. FC Koln, Njemačka), Armin Šarić, Sarajevo).

(BIH.ba)