Fudbalski savez Bosne i Hercegovine još uvijek nije reagovao na sliku Ratka Mladića koja je 25. marta postavljena na prijateljskoj utakmici Radnik – Partizan u Bijeljini.

Ovakvo ponašanje krovne kuće bh. fudbala uklapa se u politiku koju FS BiH proteklih godina ima prema sve učestalijim fašističkim ispadima na fudbalskim terenima u BiH, a koje je FS BiH prema mišljenju javnosti kažnjavao preblago ili u potpunosti zanemarivao kao što je posljednji slučaj.

Zanimljivo je da je čak i FARE Network (partner UEFA za ovakva pitanja čiji je predsjednik nekoliko puta u posljednje dvije godine posjećivao Sarajevo) u više navrata tražio stroge kazne za bh. klubove čiji navijači skandiranju i eksponiraju imena međunarodno presuđenih ratnih zločinaca ili udruženih zločinačkih pokreta, ali da Savez nije iskoristio tu značajnu podršku i ipak se odlučivao na relativno blage kazne, te na taj način davao vjetar u leđa fašistima.

Zabrinuti ovim rastućim trendovima u mandatu predsjednika FS BiH Elvedina Begića, ali i izostankom njegovog zvaničnog stava, prije dvije sedmice kontaktirali smo press službu krovne kuće bh. fudbala sa prigodnim pitanjima na ovu temu za prvog čovjeka bh. fudbala.

Iako je Begić u međuvremenu stigao i doći na otvorenje sarajevske žičare, izgleda da nije našao vremena za odgovore na pitanja o jednom od problema koji izuzetno uznemirava ogroman broj ljudi u BiH, ali i u cijeloj državi stvara dugoročnije i ozbiljnije probleme koji prelaze sferu sportskih ekscesa.

Nakon insistiranja našeg portala na bilo kakav odgovor iz FS BiH, od službe za odnose sa javnošću FS BiH dobili smo informaciju kako ćemo odgovore dobiti nakon sjednice (nejasno koje), a zatim da nam odgovore ne mogu dostaviti jer putuju u Zenicu. Od tada je prošlo sedam dana.

Neformalno smo iz drugih izvora iz krovne kuće bh. fudbala dobili informaciju kako iz FS BiH ne žele govoriti o ovoj temi kako ne bi naljutili pojedine ljude u Izvršnom odboru FS BiH od čijeg dizanja ruku ovise, ali i kako pojedini rukovodioci krovne kuće bh. fudbala zbog obaveza u drugim firmama rijetko dolaze na posao u Savez pa im uposlenici press službe i nemaju priliku dostaviti pitanja.

Ne preostaje nam ništa drugo nego pitanja, koja ni po čemu nisu sporna ili provokativna, objaviti javno:

“1. Gospodine Begić, za vrijeme Vašeg mandata najučestaliji su ispadi fašista na utakmicama bh. klubova?

2. Za vrijeme Vašeg mandata Ratko Mladić i Radovan Karadžić, te ruokovodioci tzv. Herceg Bosne osuđeni za genocid i najteže ratne zločine, šta ste konkretno uradili da ovo iskoristite da dodatno postrožite kažnjavanje ovakvih ekscesa?

3. FIFA i UEFA drastično kažnjavaju fašizam na tribinama. Vi imate i podršku FARE NETWORK koji uvijek reaguje na ispade fašista na bh. utakmicama, ali FS BIH idalje ne postrožava kazne za ovakve događaje?

4. Osjećate li da Vaša šutnja kao predsjednika FS BiH šalje direktnu podršku fašistima i poštovaocima ratnih zločina?”.

Za nadati se kako će FS BiH u što skorijem roku promijeniti pravilnike i prakse vezane za incidente koji uključuju promociju međunarodno osuđenih ratnih zločinaca i udruženih zločinačkih pokreta, jer su nas iz krovne kuće bh. fudbala do sada u više navrata naučili kako se statuti i pravila mogu “preko noći” mijenjati po potrebi rukovodioca Saveza i naravno po potrebama bh. fudbala zbog kojeg, ako je neko zaboravio, FS BiH i postoji.

(BIH.ba)