U norveškom gradu Trondheimu večeras sa početkom u 19 sati bit će održan žrijeb grupa kvalifikacija za Europsko prvenstvo rukometaša koje će se od 10. do 26. januara 2020. godine održati u Švedskoj, Austriji i Norveškoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim što će se EURO po prvi put igrati u tri zemlje, isto tako po prvi put će učestvovati 24 reprezentacije.

Zanimljivo u žrijebu će se naći sve selekcije iz regije, s tim što je Evropska rukometna federacija (EHF) odlučila da u istoj grupi ne mogu biti Srbija i Kosovo.

Selekcije su podijeljene u četiri jakosne grupe, a tokom žrijeba će se održati i takozvani predžrijeb kojim će biti određeno u kojem će šeširu biti Bosna i Hercegovina, Portugal i Holandija.

Naime, ove tri reprezentacije na EHF-ovoj rang listi zauzimaju 19. mjesto sa identičnih 88 bodova, pa će se žrijebom odrediti koje dvije selekcije ostaju u drugom šeširu, a koja će preći u treći.

Šešir 1: Francuska, Hrvatska, Njemačka, Danska, Slovenija, Bjelorusija, Mađarska i Makedonija.

Šešir 2: Rusija, Češka Republika, Poljska, Island, Srbija, Crna Gora, te BiH, Holandija ili Portugal.

Šešir 3: Latvija, Litvanija, Švajcarska, Slovačka, Ukrajina, Izrael, Turska, te BiH, Holandija ili Portugal.

Šešir 4: Finska, Belgija, Estonija, Grčka, Rumunija, Italija, Kosovo i Farska Ostrva.

Reprezentacije će biti podijeljene u osam grupa sa po četiri tima.

Po dvije najbolje plasirane selekcije iz svake grupe, te četiri najbolje trećeplasirane plasiraće se na EP. Kvalifikacije će početi 24. oktobra ove godine, a završiti 16. juna naredne.

Direktno učešće na EURO 2020. osigurali su domaćini Švedska, Austrija i Norveška, te aktuelni evropski šampion Španija. Ove četiri reprezentacije, koje propuštaju kvalifikacije, igraće u novom takmičenju koje se zove EHF EURO kup.

(BIH.ba)