Asmir Begović jedan je od najvećih aduta fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine na predstojećem premijernom mundijalskom nastupu u Brazilu. Stasiti Trebinjac nikada nije zakazao: za naš nacionalni tim brani s mnogo emocija, a uz sjajne odbrane posljednjih nekoliko sezona, dospio je na vrh liste želja brojnih klubova, čak i onih najvećih.

Samo je pitanje vremena kada će napustiti Stoke City premda on, skroman kao i uvijek, o transferu ne želi govoriti.  Iz poštovanja prema klubu koji ga je afirmirao i učinio velikim, uvijek naglašava da će upravo vodstvo ovog premijerligaša odlučiti da li će i kada, on napustiti klub.

S Asmirom Begovićem razgovarali smo o sezoni na izmaku, reprezentaciji i naravno – Mundijalu. Počeli smo pitanjem o transferu.

''Teško je o tome govoriti u ovom trenutku. Imali smo solidnu sezonu ovdje u Stokeu, ali ja sam maksimalno skoncentrisan na njen završetak. Želimo do kraja odigrati u istom stilu. Uz to, slijedi Svjetsko prvenstvo i želim se fokusirati na ono što nas čeka u Brazilu'', priča nam Zmaj uz priznanje da interes onih najvećih – godi.

''Uvijek kažem da je lijepo čuti da se za tebe zanimaju veliki klubovi, ali u ovom trenutku ja sam igrač Stokea i da se nešto dešava, moralo bi se dešavati preko kluba. Meni je u Stokeu lijepo, klub je dobar, navijači su sjajni. Naravno, svi mi želimo napredovati u karijeri, tako i ja, ali ne opterećujem se klubovima u ovom trenutku. Imamo mnogo važnijih stvari da razmišljamo o njima, prije svega Svjetsko prvenstvo'', dodaje Begović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Pedesetak dana uoči leta za Brazil, naš najbolji golman ne krije da svakodnevno razmišlja o Mundijalu. Bit će to, zašto ne reći, kruna jedne uspješne karijere koja tek treba dočekati svoje najbolje dane.

''Kako vrijeme prolazi, sve više razmišljam o tome. Pokušavam ostati fokusiran na utakmice u Premier ligi, ali naravno da svi mi polako razmišljamo o Mundijalu. Za sve nas je ovo veliki trenutak, i svi jedva čekamo da prvenstvo počne. Svi mi želimo napraviti što je moguće više. Ne sumnjam da će svi dati i zadnji atom snage da na SP-u napravimo najbolji mogući rezultat. Ovo je turnir, za nas još i prvi, a na takvim takmičenjima nikad ne znate šta se može desiti. Moramo se fokusirati na utakmice grupne faze, uraditi sve da prođemo dalje, a onda je sve moguće'', naglašava Begović.

Atmosfera u nacionalnom timu je dobra. Naš sagovornik na redovnoj je telefonskoj liniji s većinom saigrača iz reprezentacije. S nekima se, pak, s vremena na vrijeme i vidi.

''Naravno, uvijek se čujem s prijateljima iz reprezentacije. Edin (Džeko, op.a.) je tu blizu, često se i vidimo, koliko nam obaveze dozvoljavaju. Svi jedva čekamo da pripreme počnu i da se ponovo vidimo'', kaže Hercegovac.

Već je pomalo zaboravljena priča, ali uvijek je lijepo sjetiti se kako je Begović stigao u naš nacionalni tim. On je, naime, odrastao u Kanadi, nastupao je za omladinske selekcije ove zemlje, ali kad je došlo vrijeme za velike odluke – nikakvih dilema nije imao.

''Od trenutka kada sam dobio poziv u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, nisam se dvoumio. Uopšte nije bilo teško. Presudila je želja da predstavljam svoju i domovinu svojih roditelja. Danas zaista uživam igrati za reprezentaciju, tim više što smo napravili veliki uspjeh'', zaključuje Asmir Begović na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

(Reprezentacija.ba)