Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak i subotu, 7. i 8. aprila, u Podgorici igra prijateljske utakmice s reprezentacijom Crne Gore, javlja Fena.

Najbolji bh. rukometaši okupili su se u ponedjeljak u Sarajevu, gdje će obaviti tri treninga do puta u Crnu Goru, koji je planiran za četvrtak.

Od 21 pozvanog igrača selektor Bilal Šuman neće moći računati na povrijeđene Ivana Karačića i Edina Tatara, te Tomislava Nuića i Faruka Vražalića zbog obaveza u turskim klubovima.

Selektor je zbog toga naknadno pozvao lijevo krilo Zrinjskog Vedrana Delića i pivota Dragana Vrgoča, koji nastupa u Holandiji, a konačan popis putnika za Crnu Goru bit će poznat u srijedu.

Nakon što je EHF eliminisao bh. momčad iz dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019., zbog nepravilne registacije igrača u susretu sa Švicarskom, to je prvo okupljanje bosanskohercegovačkih rukometaša.

”Nije lako zaboraviti sve ono što se dogodilo u kvalifikacijama za SP i prihvatiti način na koji smo ispali, ali sportisti smo, moramo ići dalje, gledati nove izazove”, kazao je Šuman.

Najbolje rukometaše BiH na jesen očekuje početak novog ciklusa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. u Norveškoj, koje bi po mišljenju Šumana mogle biti prekretnica za njegovu momčad.

”Uvjeren sam da u novom sistemu takmičenja i povećanju broja sudionika završnice sa 16 na 24 reprezentacije možemo izboriti EP, što bi pokrenulo neke stvari i donijelo napredak našem rukometu”, rekao je Šuman.

Žrijeb grupa za EP 2020. bit će obavljeno 12. aprila u Trondheimu.

(BIH.ba)