Generalna redovna sjednica Skupštine NS/FS BiH održana je danas u hotelu „Terme“ na Ilidži.

Sjednici Skupštine pored delegata, prisustvovali su potpredsjednik UEFA Seneš Eržik, Muhamed Taa zadužen za nacionalne asocijacije u UEFA i Eva Pasquier iz FIFA, te članovi Odbora za savjetovanje i posredovanje Ivan Osim, Duško Bajević, Faruk Hadćibegić i Sead Kajtaz, predstavnici entitetskih saveza kao i Generalni sekretar Olimpijskog komiteta.

Nakon što je predsjednik NS/FS BiH Elvedin Begić pozdravio prisutne obratio im se i gospodin Eržik: „Čast mi je i zadovoljstvo što vas mogu pozdraviti u ime predsjedavajućih UEFA/FIFA. U proteklom periodu vaš Savez je napravio veliki progres. Vi ste sada u poziciji kada možete iskoristiti razne projekte koje nude FIFA i UEFA. Očit je napredak NS/FS BiH, a istorijsko dostignuće  učešće reprezentacije BiH prvi put na SP. Svi ćemo sa zanimanjem pratiti vaše nastupe, a ja sam već rezervisao karte za utakmicu Aregentina-BiH. Još jednom bih pohvalio kako Predsjednika, tako i administraciju Saveza“.

Poslije izbora radnih tijela Verifikaciona komisija je konstatovala da je od 60 delegata na sjednici Skupštine prisutno 57 delegata,  što znači da su sve donesene odluke pravosnažne.

Izvještaj o radu je NS/FS BIH podnio je generalni sekretar Jasmin Baković koji je između ostalog naglasio da je 2013. bila uspješna godina u svakom segmentu rada Saveza. Kao najvažniji segmenti izdvojeni su:

Plasman „A“ reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazil;
Prva sezona takmičenja u jedinstvenoj ligi u futsalu i ženskom fudbalu;
Projekat poboljšanja infrastrukture na stadionima klubova BH Telecom Premijer lige;
Projekat izgradnje mini terena u školama ili ustanovama za djecu sa posebnim potrebama;
Festival ženskog fudbala pod sloganom „Da ženskom nogometu/fudbalu“;
Projekat „Otvorena vrata“koji podrazumijeva praćenje talentovanih fudbalera bh. porijekla koji žive u inostranstvu;
Različite aktivnosti Saveza kojima nastojimo da djeci i osobama sa intelektualnim teškoćama omogućimo da budu ravnopravni članovi društva, što potvrđuje posvećenost Saveza i prema društveno odgovornim projektima;

U Zenici je otvoren Trening centar Nogometnog/fudbalskog Saveza BiH koji su otvorili predsjednici UEFA Michel Platini i NS/FS BiH Elvedin Begić;
Predsjednik FIFA Sepp Blater uručio je priznanje Internacionalne lige humanista (ILH) „A“ reprezentaciji BiH i selektoru Safetu Sušiću,
Priznanje ILH uručeno je i predsjedniku NS/FS BiH Elvedinu Begiću.

Nakon izvještaja o radu NS/FS BiH za 2013. godinu, Finansijski izvještaj za istu godinu podnio je Momir Tošić potpredsjednik Komiteta za finansije. U svom izlaganju Tošić je naglasio da je sa 124% ostvaren planirani budžet NS/FS BiH.

Delegati Skupštine su ocijenili rad Saveza uspješnim uz konstataciju da to potvrđuju svi izvještaji, kao i Revizorski izvještaj o poslovanju NS/FS BiH u 2013. godini, te  jednoglasno usvojili Izvještaj o radu, kao i Finansijski izvještaj NS/FS BiH za 2013. godinu.

Potpredsjednik Saveza Darko Ljubojević je iznio plan rada NS/FS BiH za 2014.godinu, a Momir Tošić Finansijski plan, koji su jednoglasno usvojeni.

Na kraju sjednice delegati Skupštine su donijeli Odluke o izmjenama sastava prvostepene i Drugostepene komisije za licenciranje NS/FS BiH, te će članovi  ovih komisija u narednom periodu biti:

Članovi  prvostepene komisije za licenciranje: Zoran Ćurguz-predsjednik, Nermin Zuko- prvi potpredsjednik, Mišo Čavar- drugi potpredsjednik, te redovni članovi: Dragiša Marjanović, Zdravko Tomić i Fuad Mujić.

Zamjenski članovi: Gojko Đurić, Sifet Dervić, Ivan Đogić

Članovi drugostepene komisije za licenciranje: Mario Brkić-predsjednik, Milan Mrđa- prvi potpredsjednik,Sabrija Kaknjo-drugi potpredsjednik, članovi: Miodrag Doder, Božo Ćorić i Sejfo Šehović.

Zamjenski članovi: Vladimir Jurišić, Mario Knezović, Adi Dautović

Delegati Skupštine su dali saglasnost Izvršnom odboru za za izbor Revizorske kuće za 2014.godinu.

Nakon izlaganje Predsjednika Pravnog komiteta dr Enesa Hašića, jednoglasno je usvojen i Prijedlog izmjena i dopuna Statuta NS/FS BIH, čime je sjednica Skupštine NS/FS BIH, nakon nešto više od dva sata uspješno završila rad.