Iza Roberta Prosinečkog prvi je pravi test na klupi reprezentacije BiH i možemo reći da je poslužio svrsi. Novi bh. selektor iskoristio je prijateljske utakmice protiv Bugarske i Senegala da isproba sve moguće kombinacije od pozvanih igrača.

Iako su zajedno praktično obavili samo četiri treninga ono što je primjetno i što nas raduje kod Prosinečkog je da gotovo svaki igrač ima svoju ulogu u toku našeg napada, odnosno da preskakanja igre neće biti.

Vizija Prosinečkog je očigledno da se protiv sličnih ili lošijih ekipa od nas, pokuša igrati sa posjedom lopte, od noge do noge, gdje će se pozicionom igrom pokušavati doći do dominacije i više prilika za pogotke.

Naravno ovo se odnosi na situacije u kojima igramo sa reprezentacijama koje su ili slabije od nas ili približne kvalitete kao mi, dok ćemo protiv velikih reprezentacija svoju igru ponovo morati prilagođavati protivniku.

Bičakčić u klubu ima sličnog trenera kao Prosinečkog i to mu je velika prednost

Prosinečki je u defanzivi isprobao varijante u kojima su protiv Bugarske na stoperskim pozcijama počeli Bičakčić – Zukanović, a protiv Senegala su igrali Bičakčić – Šunjić. U oba duela poziciju lijevog beka je zauzeo Kolašinac, dok je Memišević odigrao 90 minuta na mjestu desnog beka protiv Bugara, a Vranješ 90 minuta protiv Senegala.

Sead je oba meča odigrao korektno (asistirao za pobjedonosni gol protiv Bugara), za Memiševića se zna kako igra na stoperu pa ga je selektor probao na desnom beku, dok je Vranješ pružio veoma dobru partiju protiv Senegala na poziciji na kojoj je igrao i kod Baždarevića. Ostala je još mogućnost da se isproba stoperski par Memišević – Vranješ, ali uz opciju da se na poziciju desnog beka pozove Mateo Sušić, Vršajević, neki treći kandidat ili možda proba i Muhamed Bešić koji je na toj poziciji igrao dobro u Ferencvarošu.

Iako je jedini od defanzivaca koji rijetko igra za svoj klub, Bičakčić je vjerovatno počeo obje utakmice, jer nastupa za Hoffenheim, koji s klupe predvodi po mnogima najbolji mladi stručnjak na svijetu  Julian Nagelsmann. Nagelsmann preferira igru sa kratkim pasovima, posjedom lopte, a činjenica je da je trenutno Bičakčić tehnički najpotkovaniji stoper u reprezentaciji, što mu stvara veliku prednost kod Prosinečkog.

Vezni red igra bolje sa klasičnim zadnjim veznim poput Cimirota

Što se tiče veznog reda, Pjanić, Sarić i Bešić su igrali od prve minute sa Bugarima, a Cimirot, Pjanić i Sarić sa Senegalom.

Pogotovo je protiv Senegala bila evidentna kretnja igrača bez lopte (teren je bio puno bolji negoli onaj u Razgradu, a samim tim i igra tečnija) i ulogu tzv. “osigurača” dobro je odigrao Gojko Cimirot na poziciji zadnjeg veznog. Naš vezni red je prilično dobro stajao u ovoj utakmici i nekoliko dobrih prilika kreirano je iz našeg posjeda lopte.

Za razliku od susreta sa Bugarima, kada su vezni igrači (pogotovo Pjanić i Bešić) griješili, a Bugari to koristili i imali dobre prilike, protiv Senegala tih situacija nije bilo. Griješili su naši veznjaci, ali zahvaljujući dobrom pozicioniranju Cimirota (tzv. “nevidljivi posao”) i defanzivaca iza njega, Senegalci nisu uspijevali često da kreiraju opasnost po naš gol. Sve što su Senegalci uradili opasno po naš gol, pretežno je išlo po stranama.

Stiče se dojam kako reprezentacija BiH mora igrati sa jednim klasičnim zadnjim veznim koji neće ići u ofanzivne zadatke.

Džeko neprikosnoven, na krilima nekoliko opcija

Prosinečki je i u ofanzivi isprobao nekoliko varijanti. Edin Džeko ima zacementiranu poziciju u špicu napada, a svoju priliku su dobili Smail Prevljak te Riad Bajić.

Haris Duljević je protiv Bugarske igrao na poziciji lijevog krila i ta strana sa njim i Kolašincem je izgledala dobro (tako je postignut i jedini gol, kada je Duljević uposlio Kolašinca, koji je asistirao Kodri).

U drugom poluvremenu meča u Razgradu, Duljević je prešao na desnu stranu, dok je lijevo zaigrao Deni Milošević. I dok je Duljević krilni fudbaler koji okomito napada defanzivce i nerijetko pravi višak, Milošević je tip igrača, koji u toku susreta može promijeniti nekoliko pozicija (obje krilne te ofanzivni vezni) te mnogo pomaže u defanzivnim zadacima. Njegov odličan šut sa distance i asistencije sigurno će puno koristiti BiH u budućnosti.

Kenan Kodro je postigao jedini gol u ova dva duela, a protiv Bugarske je počeo na desnom krilu i kako je susret odmicao, ubacivao se po potrebi u sami vrh napada. Kodro je tako iskoristio asistenciju Kolašinca i pogodio za trijumf nad Bugarima, a inteligentno je pratio igru i još jednom se našao u odličnoj šansi (naglasiti da kada protivnički igrači obraćaju pažnju na Džeku, Kodro često zna iskoristi taj “prazan prostor” i doći u priliku za pogodak).

Edin Višća je proveo svih 90 minuta na poziciji desnog krila protiv Senegala i zahvaljujući loptama u prazan prostor nekoliko puta se našao u sjajnim prilikama, ali realizacije nije bilo. Edin je fudbaler koji u svom klubu odlično koristi tz. “ničije lopte” i često pogađa iz drugog plana, a i u reprezentacijji se nerijetko nađe u izglednim šansama.

Također, priliku za igru u oba meča s klupe dobio je i Goran Zakarić na lijevom krilu i pokazao da zaslužuje mjesto u A timu.

Imamo dva dobra golmana

Nismo zaboravili da ova ekipa ima i golmana. Ibrahim Šehić je pokazao dobro lice u ovim mečevima i potvrdio da se radi o dobrom golmanu. Imamo sreću da sa Asmirom Begovićem i Ibrahimom Šehićem imamo mir kada je u pitanju golmansko rješenje. Ipak, logično je da će prednost imati Asmir sve dok bude branio u engleskom šampionatu, a Šehić u azerbejdžanskom.

Prosinečki ima još puno posla, ali može se reći da su susreti sa Bugarima i Senegalcima poslužili svrsi i da su udareni temelji za bolju igru i veće šanse BiH u narednim izazovima.

(BIH.ba)