Amera Gojaka i njegove saigrače u U21 BiH sutra u Zenici očekuje važna kvalifikaciona utakmica protiv Velsa, a nakon toga i gostovanje Lihtenštajnu.

Mladi Zmajevi su prošle godine pobijedili Vels sa 0:4 u gostima, a dva gola upravo je bio postigao Gojak, te tako sa svojim saigračima doveo U21 BiH u utrku za plasman na Europsko prvenstvo.

Ipak, Gojak je svjestan da samo jedna loše odigrana utakmica može ugasiti snove o plasmanu, pa poziva na maksimalno zalaganje i borbu.

– Kada god igram za svoju državu, emocije su posebne, a očekivanja moraju biti velika. Svi znamo da se ne igra svaki dan za reprezentaciju i da svi moramo dati svoj maksimum kako bi ostvarili pobjede protiv Velsa i Lihtenštajna. Iskreno, sanjam Europsko prvenstvo i mislim da je ova generacija spremna za takav poduhvat. Poštujemo sve reprezentacije u grupi, ali ne priznajemo nikome da je bolji od nas. Idemo se boriti do kraja za konačni cilj! – govori Amer Gojak za BIH.ba.

Koliko je u posljednjih godinu dana sa selektorom Vinkom Marinovićem napredovala U21 BiH?

– Svakom utakmicom smo sve uigraniji i bolji mi mislim da smo puno napredovali. Važno je da se stvorila posebna pobjednička atmosfera i velika želja za uspjehom, što je po meni nešto što je jako bitno i što nas gura naprijed. – smatra 10-ka mlade reprezentacije BiH.

Bio si u nekoliko navrata i na spisku A selekcije. Očekuješ li sada šansu dolaskom novog selektora?

– Svakom mladom igraču je san igrati za A reprezentaciju. Ni ja nisam izuzetak. Već sam imao veliku čast da sam se nalazio na okupljanjima A reprezentacije i osjećaj je stvarno poseban. Naravno da u narednom periodu očekujem poziv selektora Roberta Prosinečkog jer cijeli život radim i trudim se da što boljim igrama dođem do svog mjesta u reprezentacije moje domovine. – govori Gojak,

Šta u Dinamu kažu za Prosinečkog na klupi BIH? Vjeruju li da može napraviti uspjeh sa Zmajevima?

–  U Zagrebu je Prosinečki izuzetno cijenjen. I kao igrač i kao selektor. Na svakom koraku čujem samo dobre stvari o njemu i to mi daje nadu da će napraviti dobar posao s našom reprezentacijom. Mislim da je BiH dobila puno navijača u Hrvatskoj dolaskom Prosinečkog za selektora. – otkriva veznjak Dinama.

Poruka za navijače BiH vezano za utakmice mlade reprezentacije pred nama?

Poruka je uvijek ista – idemo jako, idemo na pobjedu! Naše je da damo sve od sebe i da naš narod pokušamo obradovati dobrom igrom i pobjedama. Budite sigurni da ćemo svi kao jedan  dati svoj maksimim i ja se nadam tako zaslužiti i Božiju pomoć i obradovati sve nas zajedno. Pozivam i sve navijače da nas dođu podržati u petak u Zenici, a mi ćemo im se nastojati odužiti bespoštednom borbom i pobjedom. – kaže Amer Gojak za kraj razgovora za BIH.ba.

U21 BiH – U21 Vels, petak, 15 sati, Trening centar FS BiH, Zenica, prijenos na TV SA

(BIH.ba)