Protekle zime mladi i perspektivni bh. stoper Besim Šerbečić (19) iz Radnika je prešao u redove norveškog velikana Rosenborga, s kojim je potpisao četverogodišnji ugovor.

Iako službeno nije potvrđeno, šuška se da je tim iz Bijeljine za njega dobio odštetu od 400.000 eura, što ga čini jednim od najskupljih transfera BHT Premijer lige BiH svih vremena.

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba

Dok se s U21 reprezentacijom u Zenici priprema za kvalifikacione mečeve, Šerbečić je za BIH.ba govorio o novom klubu, prvim utiscima i planovima, a naravno tema je bila i naš državni tim.

Fenomenalni uslovi

“Skoro dva mjeseca sam tu. Prilagodio sam se. Već sam ušao u njihov sistem. Znam sad sve kako funkcioniše i sve je u najboljem redu. Uslovi u klubu su baš fenomenalni za jednog mladog igrača”, ističe Šerbečić, koji još nije imao priliku upisati službeni debi.

“Igrao sam šest-sedam prijateljskih utakmica, ali sam prva dva kola u ligi bio na klupi. Zadovoljan sam svojim igrama i očekujem ubrzo šansu”.

Kaže kako su ambicije Rosenborga uvijek iste.

“Ambicije Rosenborga su uvijek da se napada titula. Prvo mjesto je osnovni cilj”, tvrdi Šerbečić i dodaje kako je glavni konkurent njegovom timu Molde.

Trener Kare Ingebrigtsen je bio zagovornik Šerbečićevog transfera u Rosenborg.

“Pričao sam malo s trenerom. On očekuje da još više napredujem i ono što me gledao mislim da je zadovoljan i da će mi ubrzo dati priliku. On je i insistirao na tome da dođem tamo”.

U Norveškoj odnedavno igra i naš Amer Ordagić (24), koji nastupa za Brann. Šerbečić otkriva kako se s Ordagićem dugo poznaje i da su u kontaktu.

“U kontaktku sam s Ordagićem. Čujemo se. Igrali smo zajedno u Gradačcu prije nekoliko godina. Naš međusobni meč je tamo negdje u maju mislim”.

Očekuje pobjedu

Ovog petka (23. marta) mu s U21 BiH predstoji meč protiv Velsa, za koji kaže kako će biti ključan za nastavak kvalifikacija.

“Sad nam je ovaj meč protiv Velsa ključni. To će nam pokazati smjer gdje idemo. Ići ćemo na pobjedu, što je realno i da očekujemo poslije ovih dobrih partija”.

Šerbečić se našao i na spisku selektora našeg A tima Roberta Prosinečkog za utakmice sa SAD-om i Meksikom, ali je zbog transfera morao napustiti kamp i propustio priliku da debituje.

“Ljudi iz Rosenborga su insistirali da dođem na potpis ugovora. Napustio sam kamp, što mi je u jednu ruku bilo krivo, al opet i drago što idem u tako velik klub. Fokusiran sam trenutno na U21 selekciju, gdje imam da odigram još jedan ciklus. Ako bude prilike da zaigram za A tim, što da ne”, dodaje na kraju Šerbečić.

(BIH.ba)