Robert Prosinečki je danas objavio spisak igrača, koji će konkurisati za prijateljske duele sa Bugarskom (23. marta u Razgradu) i Senegala (27. marta u Le Havreu).

>>> Spisak pozvanih igrača

“Moj prvi cilj je da se upoznam s igračima, da oni prihvate ono što ja želim od njih, a mislim da će svi igrači dobiti svoju minutažu kako bi se pokazali. Ne bih volio da neko se neko od igrača u klub vrati sa maksimalnom minutažom jer sam svjestan koliko su svi oni umorni” rekao je Prosinečki na početku obraćanja.

BiH će u ova dva duela biti bez prvog golmana Asmira Begovića, koji se povrijedio u susretu njegovog Bournemoutha i Tottenhama (1:4).

“Begović je jučer javio da ima problema sa koljenom. Izašli smo mu u susret i odlučili da ne dolazi. Dobro će mu doći desetak dana pauze za povratak. Najvažnije je da Asmir bude spreman za kasnije”, rekao je na početku press konferencije Prosinečki i prokomentarisao “slučaj Lulić”:

“Lulić? Došlo je do nesporazuma u komunikaciji. Žao mi je što nismo razgovarali, ali on je putem medija poručio da ne bi više igrao. Moramo se fokusirati na one koji su tu, kako bi izborili nastup na Europskom prvenstvu.

Napadač austrijskog Mattersburga, Smail Prevljak igra fantastično u posljednje vrijeme (10 golova u zadnjih pet mečeva), a Prosinečki je pozivom u A tim nagradio sjajnu formu bh. napadača.

“Radi se jako zanimljivom igraču. Postigao je pet golova u zadnje dvije utakmice i želio sam nagraditi njegove igre. Sigurno je da će dobiti određenu minutažu.  On igra u dobroj formi i postiže golove, iako će mnogi reći da je to austrijska liga”, kaže naš selektor.

Većina bh. reprezentativaca igra standardno u svojim klubovima, što je ohrabrujuće uoči predstojećih utakmica sa Bugarskom i Senegalom.

“Mnogo naših igrača igra standardno u posljednje vrijeme i to je ohrabrujuće. Želim dati svima minutažu u ove dvije utakmice. Rezultat je bitan, ali nije presudan. Bugarsku dobro poznajem, jer sam igrao protiv njih s Azerbejdžanom. Imamo još vremena da ih skautiramo, kako njih, tako i Senegal. Što se tiče Senegalaca, jasno je da se radi fizički moćnoj ekipi koja će igrati na SP. Samim tim, oni posjeduju kvalitet”, riječi su Prosinečkog.

(BIH.ba)