Do početka Svjetskog prvenstva ostalo je manje od dva mjeseca. Gledajući formu naših Zmajeva može se zaključiti da je ona u blagom usponu, te da u posljednje vrijeme defanzivni igrači općenito pružaju dosta bolje partije od reprezentativaca iz našeg ofanzivnog reda.

Kao i uvijek krenuti ćemo sa rezimeom nastupa našeg prvog golmana Asmira Begović. Trebinjac je i proteklog vikenda bio svijetla tačka svoga tima koji je gostovao u Velsu kod davljenika Cardiffa. Utakmica je završena neriješenim rezultatom 1:1, a domaći su do gola stigli udarcem sa bijele tačke.

Za razliku od Begovića, rezervni golman naše selekcije Jasmin Fejzić je uspio stići do 12. ligaškog meča ove sezone bez primljenog gola. Njegov Aalen je na svom terenu remizirao protiv Ingolstadta, 0:0.

U nedjelju poslije podne nas je pozitivno iznenadio kapiten Emir Spahić koji je u pobjedi Bayer kod Nurnberga od 1:4 postigao čak dva gola. Spahić je doveo svoj tim u vodstvo od 0:1 prelijepim golom u maniru rasnog strijelca.

Bio je sjajan tokom utakmice i uvršten je u idealni tim 31. kola Bundeslige prema izboru Spox.com.

Svojom nepoštednom borbom i zalaganjem, naš stoper Ervin Zukanović predvodio je kao kapiten svoju momčad u gostujućoj pobjedi nad Waslandom rezultatom 2:4. Zukanović je izabran za novog kapitena svoje ekipe i ne sumnjamo da će biti pravi vođa Genta koji je ostao u utrci za plasman u Europsku ligu naredne sezone.

Ermin Bičakčić je propustio poraz Braunschweiga od Bayerna (0:2) zbog suspenzije od zarađenih žutih kartona.

Sead Kolašinac je u porazu Schalkea nad Stuttgartom pružio solidnu partiju, a zamijenjen je u 89. minuti meča. U timu Stuttgarta Vedad Ibišević je susret presjedio na klupi za rezerve.

Mensur Mujdža zbog povrede nije konkurisao za nastup u pobjedi Freiburga nad B. Moechengladbach, 4:2. Također ni Šunjić nije igrao u novoj ligaškoj pobjedi Zorye.

Ognjen Vranješ je sa Elazigsporom poražen na gostovanju kod Bursaspora rezultatom 1:0. Domaći su postigli gol u 3. minuti susreta i do finiša meča mreže su mirovale. Ognjen je odigrao svih 90 minuta.

Ekipa Hoffenheima je poražena od Werdera sa 3:1, iako su gosti iz Sinsheima poveli sa 0:1. Sejad Salihović je u ovom meču bio neprecizan izvođač sa bijele tačke što je zaista rijetka situacija s obzirom da je Sejo jedan od najboljih egzekutora kada su u pitanju prekidi.

Izet Hajrović je neočekivani, visok poraz Galatasaraya na domaćem terenu od Kasimpase od 0:4 pratio sa tribina. Senijad Ibričić je u porazu Erciyespora od Trabzonspora rezultatom 0:5 odigrao svih 90 minuta. Zaradio je žuti karton u 58. minuti susreta.

Senad Lulić je sa ekipom Lazija na Olimpico stadionu u dosta dramatičnom meču remizirao protiv Torina rezultatom 3:3. Nebeskoplavi su dva puta stizali do vodstva, a zatim je momčad Torina preokrenula rezultat u svoju korist, 2:3. Gol koji je spasio Rimljane poraza postignut je u 89. minuti, a strijelac je bio Candreva. Lulić je odigrao svih 90 minuta ovom meču.

Lazio je remizirao, a gradski rival Roma je na gostovanju kod Fiorentine odnijela puni plijen. Jedini gol na susretu postigao je Nainggolan u 26. minuti meča. Miralem Pjanić je bio solidan i odigrao svih 90 minuta. 

Medunjanin je sa Gaziantepsporom poražen na domaćem terenu od Genclerbirligija, a presudio im je naš povremeni reprezentativac Ermin Zec. Zec je sjajnim solo prodorom predriblavši golmana poslao loptu u mrežu čime je donio tri boda svome timu (0:1). Haris Medunjanin je zamijenjen u 56. minuti meča.

Kineski Guzhou Renhe je ostvairo gostujuću pobjedu nad ekipom Henan Contruction reuzltatom 1:2. Zvjezdan Misimović je odigrao svih 90 minuta.

Anel Hadić je sa Sturmom ostvario pobjedu protiv svog bivšeg kluba Rieda. Sturm je trijumfovao sa 2:1, a Hadžić je upisao novih 90 minuta.

Odličan je bio Tino Sušić u remiju Hajduka protiv Lokomotive. Sušić je postigao gol za vodstvo od 1:0, a zatim je lijepo asistirao za drugi gol svoga tima. Sušić i Avdija Vršajević su odigrali cijeli meč.

Edin Višća je sa Istanbulom izborio ulazak u Super ligu Turske dva kola prije kraja prvenstva. Istanbul BB je u posljednjem kolu slavio pobjedu od 0:4 čime je i teoretski osigurao status prvoligaša za narednu sezonu.

Manchester City je pobjedom nad WBA od 3:1 ostao u utrci za titulu prvaka Premiershipa, iako je teško za očekivati da će Liverpool ispustiti prvo mjesto. Edin Džeko je započeo susret od prve minute, a zamijenjen je pred sami finiš susreta, tačnije u 89. minuti kada je umjesto njega ušao Kolarov.

(Reprezentacija.ba)