Pored Darka Ljubojevića, vođe UEFA projekta razvoja elitnih omladinskih igrača, koji je u toku u Trening centru u Zenici, sa dječacima rođenim 2004., iz hercegovačke regije rade i treneri Vernes Salkičević i Denis Malešević.

Kako izgleda jedan radni dan u kampu upoznaje nas trener Salkičević.

“Prije svakog treninga radimo teoretsku pripremu. Igrači prvo zadužuju opremu a nakon toga imamo sastanak na kojem im objašnjavamo  koji su njihovi dnevni zadaci. Na taj način  jednostavnije je sve sprovesti na terenu. Što se tiče same pripreme, radimo po programu koji smo dobili od kolega iz UEFA-e, a to znači da primjenjujemo sadržaje i vježbe koji su navedeni u tom programu”.

Kao neko ko istovremeno radi i u klubu, Vernes Salkičević je svakako kompetentan da ocijeni može li se isti ovaj program sprovoditi u klubovima.

“Zavisi od kluba do kluba. Negdje se sprovodi, negdje je približno, a ima klubova u kojim se uopšte ne radi na taj način. Sve zavisi i od ranga u kojem se klub nalazi tako da se  na ovim okupljanjima vide nedostaci kod određenih igrača koji dolaze iz tih timova”.

Ovaj stručnjak smatra da u Bosni i Hercegovini ima nadarenih mladih igrača.

“Sa sigurnošću možemo reći da imamo talentovane djece, što pokazuju i rezultati naših omladinskih selekcija. Ovaj projekat pruža i selektoru U-15 reprezentacije neku vrstu predselekcije. Mi pravimo bazu, imamo uvid  u kvalitet i potencijal te djece, koja dolaze sa željom da obuku dres sa državnim grbom”.

Denis Malešević je takođe jedan od trenera koji radi na sprovođenju ovog programa i vjeruje da je moguće pronaći balans između teorije i prakse.

“Nije teško kada djeca slušaju, kao što je slučaj sa većinom njih u kampu. Napravimo dobru analizu rada prije treninga, a djeca su fudbalski inteligentna i lako to primijenimo u praksi i na terenu. Nemamo problem, odnosno lakše nam je da ono što ovdje teoretski uradimo prenesemo na teren”.

Malešević ističe da su iskustva stečena u kampu veoma korisna ne samo za igrače nego i za trenere.

“Naravno, sve što naučimo ovdje, kako polaznici kampa tako i mi treneri, pored edukacije koju smo dobili u našem edukacionom centru, prenosimo u klubove u kojima radimo”.

Salkičević i Malešević su saglasni da ovi kampovi znače mnogo za selektore omladinskih timova, te da će ovaj projekat dugoročno gledano sigurno imati pozitivne efekte.

“Selektor U-15 reprezentacije Zoran Erbez sada ima mnogo jasniju sliku o svim polaznicima i godinu dana prije nego se formira pionirska selekcija. Ove godine igrači rođeni 2003. godine, nastupaju za tu reprezentaciju. Važno je istaći da smo mi već prošle godine imali selektiranje tih fudbalera, te je selektoru i stručnom timu u reprezentaciji mnogo lakše da dođu do onih najboljih. Ovo je tek prvi filter jer nakon četiri kampa imamo peti, završni na kojem se iskristališe koja su djeca za reprezentaciju. Poslije toga iz selekcije U-15 dječaci idu dalje, imaju prohodnost u U-17, U-19 i U-21 reprezentaciju. Nadam se da će ovaj projekat potrajati i da će svim selektorima biti od pomoći pri selektiranju igrača”, kaže Malešević.

(BIH.ba)