Evropska rukometna federacija (EHF) jučer poslijepodne je potvrdila da je stigla žalba Rukometnog saveza BiH na odluku Rukometnog suda EHF-a u slučaju igrača Tomislava Nuića.

U saopćenju se dodaje da je Markus Plazer, predsjednik Žalbenog suda EHF-a, na osnovu primljenih dokumenata potvrdio da je žalba prihvaćena i otvorio postupak, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetimo, Rukometni sud EHF-a 16. februara objavio je odluku kako je usvojena žalba Rukometnog saveza Švicarske na kvalifikacionu utakmicu protiv BiH, koja je igrana 13. januara 2018. godine u Tuzli i u kojoj je bh. tim slavio sa 21:15, te na taj način osvojio prvo mjesto u grupi 6 i plasirao se u baraž za SP. No, Rukometni sud EHF-a utvrdio je da je na utakmici igrao Tomislav Nuić, igrač BiH koji nije bio u zvaničnom zapisniku za utakmicu, te susret registrovao rezultatom 10:0, što znači da će u baražu sa Norveškom igrati Švicarska. RSBiH je ostavljeno da se do 21. februara ima pravo žaliti na ovakvu odluku, što su iz bh. kuće rukometa i učinili u zadatom roku.

U obrazloženju odluke Rukometni sud EHF-a naveo je da je za činjenicu da je nastupao igrač koji nije bio u zapisniku utakmice, odgovoran službeni predstavnik rukometne reprezentacije BiH. No, iz RSBiH ističu da je do greške došlo zbog niza nesretnih okolnosti, kao i propusta delegata Darka Repenšeka, koji je na tehničkom sastanku jutro pred utakmicu u sistem EHF-a unio svih 16 prijavljenih igrača, a zatim Nuića nije bilo u isprintanom zapisniku na utakmici. U bh. kući rukometa uz dokumentaciju koji su priložili prilikom žalbe dostavili su i screenshot sa livetickear EHF-a na kojem se vidi da je Nuić u jutarnjim satima 13. januara bio među igračima u zapisniku.

O sudbini bh. rukometaša ovoga puta odlučivat će Žalbena komisija EHF-a u sastavu: predsjednik Markus Plazer, potpredsjednik Jens Bertel Rasmussen, te članovi: Nicolae Vizitiu, Robert Czaplicki, Maxim Gulevich, Roland Schneider, Milan Petronijević, Janka Stasova i Ketevan Koberidze.

Tačan datum donošenja odluke iz EHF-a nisu objavili, ali se pretpostavlja da će Žalbenom sudu trebati mnogo manje vremena nego Rukometnom, koji je odluku saopćio tek mjesec nakon što su Švicarci uložili protest.

(BIH.ba)