1,94 m visoki stoper francuskog prvoligaša SCO Angers i rođeni Mostarac Mateo Pavlović (27) koji je sa svojom ekipom prošle godine igrao finale Kupa Francuske mogao bi biti jedno od pojačanja reprezentacije BiH koja je najavio Robert Prosinečki.

Bivši mladi i seniorski reprezentativac Hrvatske, te jedan od najvećih transfera u historiji NK Zagreb, u ekskluzivnom razgovoru za BIH.ba otkriva kako ga na njega nakon nastupa za mlade selekcije BiH nisu više računali u Sarajevu, ali da se nada kako će se stvari promijeniti.

Werder Bremen ga platio Zagrebu više od 2.5 miliona KM

– Rođen sam u Mostaru, ali sam odrastao u Zagrebu gdje sam došao do U17 selekcija Dinama nakon čega 2006. prelazim u NK Zagreb. Prelazim u Werder Bremen 2013. godine koji me tada platio preko 2.5 miliona KM Zagrebu. Bio je to najveći transfer kluba nakon Mandžukića i Ibričića. Werder me posuđuje u mađarski Ferencvaroš sa kojim osvajam Kup Mađarske. U Ferencvarošu mi je bilo dobro, klub je odlično organizovan kao da se radi o njemačkoj ekipi, bio mi je tu i Muhamed Bešić, ali sam želio igrati u kvalitetnijoj ligi. Konačno, 2016. godine dobivam ponudu nekih klubova iz Kine, tražila me i Rijeka, ali prelazim u francuski prvoligaš SCO Angers u kojem sam i danas. – za BIH.ba priča svoju životnu priču Pavlović.

U dresu Werder Bremena

– Igrao sam za U17 reprezentaciju BiH, ali nažalost nisam napravio korak u stariju selekciju Bosne i Hercegovine. Tada je u klub došao poziv Hrvatske koji sam prihvatio. Za U19 sam odigrao sedam utakmica i zabio dva gola, jednom sam igrao za U20 Hrvatsku, te devet puta za U21 Hrvatsku za koju sam isto postigao jedan gol. 2013. godine me selektor Igor Štimac pozvao u seniorsku reprezentaciju gdje sam sjedio na klupi i nisam upisao zvanični nastup. Iz BiH idalje nije bilo nikakvog interesa. – govori Pavlović.

FIFA pravila vam još uvijek dozvoljavaju da zaigrate za BiH.

– Toga sam svjestan, ali me do sada niko nije zvao da zaigram za BiH. Redovno pratim utakmice reprezentacije BiH i čitam bh. sportske portale, ali mi je bilo glupo da sam sebe nudim ako me niko ne traži. Shvatam da bh. savez nema veliku skauting službu, ali i bh. novinare kojima je puno teže upratiti igrače sa hrvatskim i srpskim pasošima koji igraju vani a koji mogu igrati za BiH pa ne želim nikoga kritikovati. Moramo prihvatiti realnu situaciju kakva jeste i iz nje izvući najbolje, ali evo s obzirom da ste me vi prvi pronašli, za vaš medij ću da kažem – igram u ligi petice i ako mogu pomoći reprezentaciji BiH spreman sam dati svoj maksimum u bh. državnom dresu. Mislim da bih se dobro uklopio u tim, jer moji osobnost, mentalitet, pa i humor najbolje funkcionišu upravo u društvu mojih zemljaka, kao što je bilo sa Muhamedom Bešićem i Izetom Hajrovićem sa kojima sam igrao.  – iskren je Pavlović.

Hrvatskoj ste ipak dali prednost u odnosu na BiH, otkuda sada odluka da bi ponovo igrali za rodnu zemlju?

– Vrlo sam realna i otvorena osoba i nema potrebe da sada pričam bajke i nekome se dodvoravam. Igrao sam za BiH, a kasnije sam ispred sebe imao poziv Hrvatske koji sam prihvatio, što bi kao igrač Zagreba vjerovatno uradio svako na mom mjestu. I kasnije me više niko iz BiH nije kontaktirao, a pred mene je došao i poziv u A reprezentaciju Hrvatske. Ponovo sam napravio nešto što je bilo logično da uradim. Volim nogomet, a ne politiku hvala Bogu. – kaže Mateo Pavlović.

Jasna poruka selektoru Robertu Prosinečkom koji će sasvim sigurno pratiti Pavlovića u narednom periodu.

Šta se dešava u SCO Angres? Nemate rezultate kao prošle godine kada ste završili na 11. mjestu?

– U zoni smo ispadanja i nemamo šta puno pričati nego se potpuno fokusirati na opstanak u Ligue 1. Falilo nam je i malo sreće, ali sigurno je da imamo kvaliteta i snage da to napravimo. – govori Mateo Pavlović za kraj razgovora za BIH.ba.

(BIH.ba)