Na funkciju drugog potpredsjednika NS/FS BiH Ivan Beus prvi put je izabran 2012. godine. Priznanje za svoj rad dobija i četiri godine kasnije kada mu delegati Skupštine svojim glasovima potvrđuju novi mandat do 2020.

U razgovoru za službenu stranicu Saveza Beus govori o ovom periodu, pomaku u radu, ali i problemima, reprezentaciji i drugim nogometnim temama.

Kada sa ove vremenske distance gledate na period od šest godina, koliko ste na jednoj od rukovodećih funkcija u Savezu, možete li biti zadovoljni onim što je postignuto?

”Kada se uzme u obzir stanje koje smo zatekli u Nogometnom savezu, onda je napravljeno uistinu puno. Uspjeli smo u svakom pogledu normalizirati rad NS BiH. Uspostavili smo bolji sustav rada, poboljšali unutarnju strukturu Saveza, normalizirali smo financijsko poslovanje, te stvorili i puno bolju klimu za razvoj nogometa u BiH. Znatno smo popravili suradnju sa UEFA- om, koja nam daje veliku podršku u svim našim procesima. U tim strukturama smo uspjeli da se puno bolje pozicioniramo i dobijemo na značaju”.

U kojim segmentima je najviše vidljiv napredak Saveza, a šta je ono što još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou?

”Znatno smo popravili imidž bh. nogometa, pogotovu na međunarodnoj razini. Ipak, najveći je pomak po mom mišljenju vidljiv u radu reprezentativnih selekcija, pogotovu je to slučaj sa A reprezentacijom. Postigli smo i neke velike uspjehe poput plasmana na Svjetsko prvenstvo. Dosta je dobrih stvari napravljeno smanjivanjem Premijer lige BiH, ali za kvalitetu nogometa možemo puno napraviti ukoliko bi tu ligu smanjili na 10 klubova. Sigurno ima još prostora kako možemo popraviti domaći nogomet”.

Slijedi nastavak takmičenja u BH Telecom premijer ligi BiH, kako Vi ocjenjujete ovu prvu sezonu sa 12 klubova, li je možda rano donositi neke zaključke?

”Premijer liga sa 12 klubova donijela je pomake u kvaliteti, ali i u zanimljivosti. Natjecanje se u ovom formatu igra još relativno kratku. Tek će se kroz nekoliko sezona i sa vremenskim odmakom moći procijeniti koliko je to bio uspješan potez. Kao što sam već rekao, nadam se kako ćemo u budućnosti smoći snage za još jedan iskorak smanjivanjem Premijer lige na 10 klubova. Tada bi digli kvalitetu nogometa u tom najvišem stupnju natjecanja, ali bi i niži rangovi postali zanimljiviji”.

Novi izbornik „A“ reprezentacije, Robert Prosinečki predvodio je prvi put naš tim u prijateljskim utakmicama nedavno odigranim u Americi. Kakav utisak je na Vas ostavio nastup naših mladih nogometaša na ovoj turneji, ne samo kad je u pitanju igra već i odnos prema reprezentaciji i obavezama?

”Naši nogometaši koji su igrali u SAD- u potvrdili su kako i Premijer liga ima stanovitu kvalitetu. Nisam dovoljno kompetentan kako bi zaključio tko su igrači koji mogu i dalje pomoći reprezentaciji, to je već posao izbornika. Ipak, izbornik sada može imati nešto bolji dojam s čime raspolaže. Svi igrači u SAD-u su bili jako motivirani i s te strane možemo biti zadovoljni. Ono što je najvažnije za nas u Izvršnom odboru NS BiH je činjenica kako moramo osigurati što je moguće bolje uvjete s naše strane kako bi izbornik Prosinečki mogao što je moguće bolje raditi svoj dio posla”

Koji su preduvjeti, po Vašem mišljenju potrebni za daljnji razvoj reprezentativnog ali i klupskog nogometa?

”Prvenstveno mislim kako nam je potrebna bolja nogometna infrastruktura u BiH. Nogometni savez taj problem, eventualno uz UEFA- u, to neće moći riješiti sam. Tu nam je potrebna i iskrena podrška lokalnih sredina. Uz bolje uvjete za rad se možemo nadati i bržem napretku. Veliki impuls za reprezentativni nogomet u svakom slučaju bi bio plasman na iduće Europsko prvenstvo. Ne treba govoriti koliko plasmani na velika natjecanja doprinose razviju nogometa i uopće stabilnosti našeg rada.”

Koliko Vam je rad u HŠK Zrinjski“ pomogao u Vašoj sadašnjoj ulozi?

”Pomogao mi je u velikoj mjeri jer sam prije rada u Savezu, imao priliku susresti se sa svim onim problemima koje svakodnevno imamo u bh. nogometu. Uz ta iskustva lakše je bilo raditi i na ovoj višoj razini. Imam sreću što sam bio dio jednog takvog kluba kakav je ”Zrinjski”, koji je jedan od najuspješnijih klubova u BiH, u kojemu se ljestvica uspjeha uvijek postavlja visoko. Nadam se kako se dio takvog mentaliteta osjetio i na mom radu u NS BiH”.

Koji su to izazovi pred Vama i rukovodstvom Saveza u narednom periodu?

”Pred sobom imamo nekoliko velikih izazova poput pripreme za idući ciklus kvalifikacija, kao i za Ligu nacija. S naše srane moramo posložiti puno toga kako bi sve naše reprezentacije imale najbolje uvjete za rad. Moramo nastaviti raditi na razvijanju domaćeg nogometa bilo da je riječ o Premijer ligi ili o amaterskom nogometu koji je zapravo temelj ovog sporta u cijeloj Europi. Sami znate koliko je izazovno raditi u bh. sportu. Mi dolazimo iz nogometa, zastupamo naš najpopularniji sport, pa samim time moramo na neki način pomoći institucijama koje se brinu o razvoju sporta u BiH”.

I za kraj, šta je za vas nogomet?

”To je stil življenja koji okupira svaku minutu moga dana, to je nešto što me uistinu ispunjava kao nogometnog djelatnika ali i čovjeka koji je život podredio nogometu”.

(BIH.ba)