Iza najboljeg bh. atletičara, Amela Tuke (27), su sjajni nastupi na dvoranskim mitinzima, gdje je u dvije utrke uspio oboriti čak tri rekorda. Prvo je u Padovi u utrci na 400 metara istrčao 47.41 i postavio novi državni rekord, da bi potom u Gentu na 800 metara s vremenom 1:46.33 uspio nadmašiti državni, ali i balkanski rekord star 30 godina, koji je držao Predrag Melnjak.

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba

“Moram priznati da su ovi rezultati za mene malo iznenađujući, jer se ne spremam uopšte za dvoranu. Imao sam prošle godine malu povredu, tako da nisam mogao nastupiti kad sam prošao u polufinale EP-a u Beogradu i uvijek je postojao taj mali strah. Stoga sam s trenerom odlučio da ovu godinu preskočim, ali da trening odradim kroz trku, jer je trka najbolji trening”, rekao je Tuka u razgovoru za BIH.ba

Na dobrom putu

Zadovoljan je početkom sezone, naročito tom prvom utrkom na 800 metara.

“Čim sam došao s priprema iz Portugala nastupio sam u utrci na 400 metara u Padovi, gdje sam istrčao novi državni rekord i evo poslije toga u subotu u Gentu u utrci na 800 metara, gdje sam se baš iznenadio. U dvorani je puno teže trčati 800 metara, krug je samo 200 metara, oštre su krivine i potrebno je puno snage, ne možete da razvijete svoju brzinu. Zadovoljan sam, pogotovo jer sam oborio taj rekord Balkana star 30 godina, što je i novi državni rekord i trenutno drugo vrijeme u Evropi na 800 metara. S obzirom da mi je prva trka i da nisam u top formi, moram priznati da sam stvarno zadovoljan rezultatima”.

Amel “pozira” s novim državnim rekordom na 400 metara

Kaže kako se ove godine više želi posvetiti utrkama Dijamantske lige, ali i kako glavni cilj ostaje Evropsko prvenstvo u Berlinu.

“U subotu 17. februara imamo prvenstvo Balkana u Istanbulu, zatim Miting u Beogradu 21. i time ću završiti taj dio trka što se tiče dvorane. Potom slijedi jedna sedmica laganog treninga, opuštanja i odmah krećemo s pripemama za ljetni dio sezone, koji je najvažniji i fokusirat ću se malo više na trke Dijamantske lige. Želim da trčim više te trke, kako bi uz što bolju i jaču konkurenciju istrčao što bolji rezultat. Mislim da sam trenutno na dobrom putu, treniram dobro, osjećam se dobro i radim po programu po kojem sam radio dvije-tri godine, tako da će to uz Božiju pomoć biti dobro. Glavni cilj je EP u Berlinu ove godine i sve će biti usmjereno na to”.

Izvući pouku

Prošlu godinu pamtit će po najboljem evropskom vremenu ostvarenom u Roveretu, ali i neočivano slabom rezultatu na SP-u u Londonu, gdje se nije uspio plasirati ni u polufinale.

“Mislim da sam mogao više. Sam sebi sam rekao da to nije to. Nisam bio spreman kako trebam biti. Nažalost, u Londonu sam dobio veliku temperaturu, jer sam prije toga bio na planini na pripremama i onda sam se vratio u Veronu gdje je bilo 40 stepeni. Kad sam došao u London osjetio sam malaksalost, ali šta je tu je, to je sve sastavni dio sporta. To mi je jedna dobra škola da moram paziti u narednom periodu što se toga tiče, ali eto čim sam se oporavio istrčao sam najbolje vrijeme u Evropi. Moram izvući jednu važnu pouku iz toga, kako mi se ne bi ponovilo u narednom periodu”.

Amel s djevojkom Aminom

Amel ima veliku podršku svoje porodice i djevojke Amine. Kaže kako mu to daje dodatnu motivaciju i vjetar u leđa.

“Znači puno kad imate pravu osobu pored sebe i pravu podršku. To bude jedan dodatni vjetar u leđa. Meni je najvažnije da je tu moja porodica i bližnji ljudi. Oni mi daju tu dodatnu motivaciju, kao i ljepša polovina. Jednostavno, sve se to poklopilo i funkcioniše. Osjećam se sretno, zadovoljno i sve ide po planu”, poručio je na kraju Tuka.

(BIH.ba)