Odlazak u Sloveniju na ljeto prošle godine pokazao se kao pravi potez za bh. veznjaka Tomislava Tomića (27). Tomić je sedam godina, uz kratku epizodu u Grčkoj, igrao u Premijer ligi BiH, braneći boje Širokog Brijega, GOŠK-a, Željezničara i Zrinjskog, iz kojeg je u besplatnom transferu prešao u Olimpiju.

Razgovarao: A. V.

Nastupio je na 20 od 23 meča kluba iz Ljubljane, koji je prvi dio sezone u slovenačkom šampionatu okončao na drugoj poziciji s tri boda manje u odnosu na vodeći Maribor. Bilo je to dovoljno i da se nađe na spisku reprezentacije za američku turneju. No prvo o Olimpiji.

Borba s Mariborom

Za nastavak sezone Olimpija se pripremala u Turskoj, gdje je imala provjere s Etarom, Vojvodinom, Rostovom i Dinamo Minskom (pobjeda, dva remija i poraz).

“Vraćamo se iz Turske, gdje smo imali veoma jake utakmice. Imat ćemo još generalku sedam dana prije nastavka prvenstva (27. februar)”, rekao je Tomić za BIH.ba, naglasivši kako je uvjeren da njegov tim ima kvalitet da stigne do naslova.

“Mi i Maribor smo po kvaliteti tu negdje. Možda su oni malo duže na okupu i trener je duže s njima, ali mislim da imamo kvalitet da budemo prvi. Igrali smo četiri puta protiv njih ove sezone i nijednom nas nisu nadigrali. Dva puta smo remizirali 1:1 i 0:0, jednom izgubili 0:1 i pobijedili 3:0”.

Bh. liga bi bila najgledanija u regionu da se srede tereni

“Lige su tu negdje. Malo je slovenačka bolja što se tiče terena i brže se igra. Teža liga za igrati je naša. Ne odskače puno Slovenija po kvaliteti. Mislim da mi možemo imati jaku ligu, samo je treba smanjiti na deset ekipa i poboljšati terene. Imamo mnogo velikih klubova i gradova, i kad bi se sredila liga bila bi daleko najgledanija u regionu”.

Vjeruje u Prosinečkog

Dobrim igrama u Olimpiji Tomić je zaslužio poziv novog selektora Roberta Prosinečkog u reprezentaciju BiH.

Debitovao je protiv SAD-a, a nastupio je i protiv Meksika. Tvrdi kako će mu te utakmice ostati u sjećanju cijeli život.

“Nastup za reprezentaciju je san svakog igrača i jedna velika privilegija. Ostat će mi u sjećanju te dvije utakmice cijeli život. Sve u svemu, jedno super iskustvo”.

Tomić je izlazio na poluvremenu utakmica protiv SAD i Meksika, a sa njegovim izlaskom činilo se da su Zmajevi ranjiviji na sredini terena.

“Ispade da je tako”, kaže kroz smijeh Tomić, ali dodaje “svi smo igrali sa punim angažmanom. Treba uzeti u obzir da smo bili umorni od puta i da je u takvim okolnostima teško odigrati 90 minuta u istom tempu. To se posebno osjetilo protiv Meksika”.

Vjeruje kako će Prosinečki puno toga dobrog donijeti reprezentaciji.

“Prosinečki je veliko ime i jedan veliki frajer. Mislim da može puno toga dobrog donijeti reprezentaciji i vjerujem da će njegova BiH imati jednu drugu dimenziju i igrati lijep nogomet”, zaključio je Tomić.

(BIH.ba)