Selektor naše kadetske (U17) selekcije, Sakib Malkočević, operisan je u novembru prošle godine zbog zdravstvenih problema gastroenterološke prirode.

Razgovarao: A. V. 

Preporučeno mu je mirovanje od šest mjeseci, pa bi iz tog razloga mogao propustiti Elitni krug kvalifikacija, koji njegovi izabranici igraju u martu u Austriji.

Upitan nastup Đokanovića

“Oporavak teče bolje od očekivanog, tek je tri mjeseca od operacije. Preporuka doktora je bila da izbjegavam dalja putovanja prvih šest mjeseci. U FS BiH su bili korektni po tom pitanju i nudili su mi prijevoz avionom”, rekao je Malkočević na početku razgovora za BIH.ba, potvrdivši kako će sigurno propustiti pripremne utakmice.

“Što se tiče pripremnih utakmica, to neću ići. Zamijenit će me kolege Erbez i Karačić s mojim saradnicima, ali ja se ipak nadam da ću ići na Elitni krug kvalifikacija. Isto tako je kapiten Andrej Đokanović bio bolestan i tek je počeo s laganim treninzima, pa je i on upitan”.

Nada se kako će Đokanović ipak biti spreman.

“Kako kažu, koga nema bez njega se može. Ali, dobro bi bilo da Andrej igra, on je vrlo važan za ekipu. Ne bi na kraju krajeva ni bio kapiten. Nadam se da ćemo obojica biti spremni. Ako ne ja, da bar on bude tu”.

Iznio je i očekivanja od predstojećih kvalifikacija, u kojima će naši kadeti igrati u grupi s Francuskom, Austrijom i Danskom.

“Sigurno je da su poslije dva puta porasli apetiti. Bili smo prvi u grupi u Makedoniji. Nikada do sada nismo bili prvaci grupe. Ali, grupa je bila s ekipama sličnim nama. Sada već nema slabih ekipa, pogotovo naša grupa koja je među dvije najteže od svih osam”.

Četiri pripremne utakmice

Kaže kako će u pripremnim utakmicama biti provjereno tridesetak kandidata.

“Imat ćemo četiri utakmice, gdje će biti provjereno tridesetak kandidata, tako da ćemo poslije Makedonije i Slovenije odrediti dvadeset koji putuju u Austriju i nadam se da će svi biti zdravi. Počinju prvenstva i glavno je da se niko ne povrijedi, da podignemo još malo formu. Želimo dati onog našeg inata, kojeg nam nije nedostajalo ni na prethodnim turnirima gdje smo pobjeđivali objektivno bolje od sebe. Idemo utakmicu po utakmicu. Osvojiti što više bodova, pa ćemo vidjeti”.

U Austriji bi ga, ukoliko ne bude išao, na selektorskoj poziciji trebao zamijeniti Zoran Erbez.

“Izuzetno vjerujem svojim saradnicima Osmanoviću, Ratkoviću i Džidiću. Svaki dan se čujemo, dogovaramo se kako da probamo izvući maksimum iz ovog. Ako ja ne bih bio u Austriji, vjerovatno bi me na mjestu selektora zamijenio Erbez, pošto Karačić u isto vrijeme ima kvalifikacije u Danskoj”, poručio je na kraju Malkočević.

Prvu utakmicu naši kadeti igraju 21. marta protiv Francuske, potom se 24. sastaju s Austrijom i na kraju 27. s Danskom.

Sve utakmice bit će odigrane na Thermenstadionu u Bad Waltersdorfu.

(BIH.ba)