Boravak reprezentacije Bosne i Hercegovine u Los Angelesu, iskorišten je za održavanje ranije dogovorenog radnog sastanka izmedju predstavnika Fudbalskog saveza BiH i američke sportske korporacije United States Soccer Education iz Denvera.

Na ovom radnom sastanku, ispred naše krovne kuće fudbala prisustvovali su direktor administracije Adnan Džemidžić i sekretar stručnog štaba “A” selekcije Darko Ljubojević, a u ime USSA direktori Erick French i Murat Alibašić.

Erick Erick French je predsjednik “Colorado adult soccer asocation” u gradu Golden u Koloradu, član USSSA i vlasnik Fudbalskog kluba Rovers koji se takmiči u prvoj koloradskoj ligi. Murat Alibašić je bivši fudbalski trener Kolorado Rapids Youth Soccer club, te glavni trener za U-18 i asistent U-23 ovog tima. Nosilac je E-D-C američke nacionalna licence, te trener sa UEFA B licencom.

Naravno, glavna tema sastanka je bila pronalazak najkvalitetnijeg modela saradnje FS BiH sa američkom dijasporom, te način praćenja i skautiranja talentovanih fudbalera bosanskohercegovačkih korijena u SAD. USSE je predstavnicima Saveza prezentirao svoj dosadašnji rad te buduće predvidjene aktivnosti, dogovoreno je da se detaljan plan i prijedlog načina uključivanja stručnjaka iz Saveza u pismenoj formi dostavi čelnicima NFS BiH, na studiozno razmatranje i donošenje odluke o obimu i načinu njihovog uključivanja.

Inače “USSE” je registrovana američka organizacija koja ima licencu za obavaljanje svih poslova iz domena sporta na međunarodnom nivou. Poznata je i po organizovanju kampa fudbalskog saveza BiH “Otvorena vrata” u Denveru prije skoro tri godine.

(BIH.ba)