Dok je u Bosni i Hercegovini vrlo aktuelna tema renoviranja travnjaka stadiona Grbavica i Koševo, u najbližem susjedstvu Hrvatski Nogometni Savez finansirat će obnovu travnjaka i ugradnju sistema grijanja svim zainteresovanim prvoligašima u Hrvatskoj.

Cilj projekta je omogućiti kraću zimsku i dužu ljetnu stanku prvoligašima, smanjiti broj povreda, prilagoditi kalendar većini europskih liga, smanjiti troškove klubovima za zimske pripreme, unificirati terene na kojima se igra 1. HNL i tako omogućiti bolje uvjete fudbalerima i veću draž gledateljima na stadionima i pred malim ekranima.

Krovna kuća hrvatskog fudbala će svim klubovima donirati po oko 1.000.000 KM za postavljanje hibridnog travnjaka, ugradnju odgovarajuće drenaže i navodnjavanja, grijanje i prvu godinu održavanja. Od klubova se očekuje finansiranje projektne dokumentacije, a od gradova finansiranje pripremnih komunalnih radova.

HNS projekat finansira iz UEFA-inih programa, većinom iz granta koji su dobili za izgradnju trening kampa reprezentacije u Sveticama od kojeg su odustali.

UEFA svake godine realizuje niz projekata finansiranja fudbalske infrastrukture u zemljama članicama, a jednim takvim projektom realizirana je i izgradnja trening kampa reprezentacije BiH u Zenici.

Za nadati se kako će Fudbalski savez BiH uz suradnju sa UEFA-om i domaćim institucijama što prije pomoći bh. klubovima u renoviranju terena i time omogućiti puno kvalitetniji fudbal u Bosni i Hercegovini.

FS BiH ne može sve sam, pa je potreban i izbor najsposobnijih ljudi u uprave klubova i njihova samostalna inicijativa.

(BIH.ba)