Robert Prosinečki (48) danas se u Sarajevu obratio novinarima kao novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Prosinečki je ponovio kako vjeruje da Bosna i Hercegovina svojim kvalitetama zaslužuje plasman na velika takmičenja i kako ima kvalitete da, barem na svom terenu, uvijek bude dominantna i nameće svoju igru jer je po kvalitetama u samom vrhu Europe.

Kao selektor reprezentacije Azerbejdžana puno sam pratio utakmice reprezentacija, tako i utakmice BiH. Pošto nismo otišli na Svjetsko prvenstvo moraćemo napraviti analize da vidimo zašto smo vodili pa izgubili od Kipra, zašto smo primili četiri gola od Belgije i još neke druge stvari. Vjerujemo da imamo dobru reprezentaciju i mislimo da možemo napraviti dobar rezultat.

Novinare je zanimalo da li se već čuo sa našim reprezentativcima i sa bivšim selektorom Baždarevićem?

Čestitalo mi dosta naših igrača i vidim pozitivan stav. Biće vremena za saradnju i razgovor kad počnemo sa poslom.  Sa Mešom sam igrao zajedno u reprezentaciji i sigurno je da ću se naći sa njim. Nemam kompleksa i mogu razgovarati i sa svakim drugim ko može koristiti reprezentaciji.

Foto: Damir Hajdarbašić, BIH.ba

Vrlo brzo imamo utakmice protiv SAD i Meksika, koji će igrači konkurisati za ove mečeve?

Najvjerovatnije će biti igrači samo iz Premijer lige BiH i mlade reprezentacije. Veliki klubovi vjerovatno neće pustiti igrače na ovu turneju, ali ovih dana ćemo razgovarati sa Vinkom Marinovićem i vidjećemo šta sve imamo na raspolaganju. Ubrzo ćete dobiti spisak jer moramo požuriti i zbog viza koje moramo vaditi za Ameriku. Biće nekih novih igrača, nekih koji su već bili u reprezentaciji ili mladoj reprezentaciji.

Kao što sam već rekao neću gledati da li su igrači mladi ili stari, nego da li mogu kandidrati ili ne za reprezentaciju. Igrači iz vana su lideri ove reprezentacije, ali sigurno je da ćemo pratiti domaću ligu, posebno igrače iz U21 BiH koji igraju odlično. Imamo utakmice Lige Nacija i kvalifikacija tako da će biti prilike za sve. 

Foto: Damir Hajdarbašić, BIH.ba

Robert Prosinečki ponovio je kako će ići razgovarati sa Lulićem i Ibiševićem za koje kaže kako su igrači koji igraju u velikim ligama i još uvijek mogu pomoći reprezentaciji BiH.

Novinare je zanimalo kako komentariše to da su mediji tokom izbora selektora bili više naklonjeni Amaru Osimu.

Mediji su bili naklonjeni Amaru Osimu, ali su mediji uvijek na strani rezultata. Ako budemo imali dobre rezultate sigurno da će svi biti uz nas. Rezultat je najvažniji. Mi vjerujemo da ova reprezentacija može napraviti rezultat, a onda ćemo imati i podršku medija.

Robert Prosinečki u ponedjeljak će posjetiti trening centar FS BiH u Zenici kako bi se uvjerio sa kakvim infrastrukturnim kapacitetima raspolaže.

(BIH.ba)