Dnevni Avaz napravio je anketu među bh. trenerima i bivšim reprezentativcima sa pitanjem ko bi trebao biti novi selektor Zmajeva.

Uz sve pohvale Prosinečkom kao fudbaleru i treneru, kod svih je prevagnulo na stranu Amara Osima.

Velike ambicije

Uz podršku Amaru Osimu, trener koji je vodio veliki broj premijerligaških klubova Slaven Musa tvrdi da mu podršku daje jer zna situaciju u našoj ligi.

– Osim toga, ima iskustva, znanja, kredibilitet… Normalno, ima i Prosinečki sve to, ali mislim da je za ono što treba našoj reprezentaciji Osim bolje rješenje. Obojica imaju kvalitet, ali ono što mi je prevagnulo na stranu Osima je što bolje poznaje našu ligu, a reprezentacija se treba podmladiti i smatram da više moramo voditi računa o našem državnom takmičenju. Na kraju krajeva, Osim ima i iskustvo, možda čak i veće nego što ga ima Prosinečki.

Nekadašnji reprezentativac Bih Vule Trivunović Osima bi, između ostalog, izabrao zbog specifičnosti bh. područja.

– Uz sve poštovanje Prosinečkog kao vrsnog fudbalera, Osim odlično poznaje ne samo našu ligu već način života, razmišljanja, specifičnosti društva… I vjerujem da bi on uspio izvesti podmlađivanje ekipe i napraviti respektabilnu selekciju. I imao bi podršku bh. klubova i trenera – Trivunovićev je stav.

Stanje i prilike

Veležova legenda Avdo Kalajdžić mišljenja je da je izbor selektora otišao u krivom smjeru zbog uključenja nekih stručnjaka koji nemaju veze s našim fudbalom, a na pitanje koga bi od ova dva izabrao, kaže:

– Imamo dva stručnjaka koja imaju svoje kvalitete, svaki sa svoje strane. Osim poznaje situaciju u bh. fudbalu, a Prosinečki ima iskustva u radu s reprezentacijom, jer je vodio Azerbejdžan. U ovom slučaju, blagu prednost dajem Osimu, ipak je domaći trener.

Varešanović: Za bolju smjenu generacija

Mirza Varešanović, bivši reprezentativac BiH, smatra da je „Zmajevima“ potrebna smjena generacija te da će je bolje obaviti Amar Osim.

– Moj izbor je Osim, s obzirom na to da je puno bolji poznavalac Premijer lige BiH i NSBiH od Prosinečkog. Sigurno je da Amar ima bolje informacije o domaćem nogometu, a pošto je „Zmajevima“ potrebna smjena generacija, mislim da je Osim puno bolje rješenje. Amar ima iskustvo i rezultate iza sebe i ne vidim razlog zašto ga ne bismo imenovali za selektora BiH – kazao je Varešanović za Dnevni Avaz.

Jović: Kako bi se Prosinečki snašao?

Naš nogometni stručnjak Dragan Jović nakon uspješne karijere u BiH, gdje je vodio Travnik, Posušje, Zrinjski, Zvijezdu, Sarajevo i Borac, isto je nastavio i na međunarodnoj sceni. Tako je Jović s klubom „1. avgust“ iz Luande osvojio dvije titule prvaka i super kup Angole. Okušao se i u Ligi prvaka Afrike, gdje mu je nedostajalo malo sportske sreće za veći uspjeh.

– Nezahvalno je govoriti o kolegama, ali ako baš moram, onda je moj izbor Osim. Mora se priznati da je Prosinečki vrhunski stručnjak sa zavidnim internacionalnim iskustvom, a o njegovim igračkim kvalitetima suvišno je govoriti. Bio je igrač po mom ukusu, a vidim da je slično krenuo u trenerskim vodama. Ipak, pitanje je kako bi se Prosinečki snašao u ovakvim okolnostima na kormilu BiH, u koje Osim ipak ima bolji uvid. Osim bolje poznaje stanje u našem nogometu, postigao je mnogo u PLBiH, te se okušao u inostranstvu. Bolje poznaje naše igrače u domaćoj ligi, kao i one koji uspješno nastupaju u Evropi, pa je to, prema meni, ipak određena prednost u odnosu na Prosinečkog.

Milenković: Kao da te bace u džunglu da se boriš s majmunima i Indijancima

Bivši reprezentativac BiH Ninoslav Milenković koji je, uprkos činjenici da je rođen u Subotici, našu selekciju prihvatio kao svoju, bez dlake na jeziku nam je objasnio zašto njegov glas ide Amaru Osimu.
– Nezahvalno je govoriti o kvalitetu i stručnosti jer je selektorski posao potpuno drugačiji od trenerskog. Obojica imaju i prednosti i mane. Robi je igračka legenda i dobar trener, što se vidi po ekipama koje je vodio, a koje su igrale lijep fudbal. No, Amar ima moju naklonost jer se može jače uhvatiti ukoštac s problemima koji koče bh. reprezentaciju. Jer, posao selektora BiH je kao da te bace u džunglu da se boriš s majmunima i Indijancima. Amar je spremniji na to od Prosinečkog – rekao je Milenković za Dnevni Avaz.(BIH.ba)