Reprezentaciju BiH posljednjih godina zahvatio je fenomen anarhije i zbog toga pod hitno treba stručnjaka koji će uvesti red, rekao je jučer za “Nezavisne” legendarni stručnjak Miroslav – Ćiro Blažević.

Nekadašnji selektor “zmajeva”, koji je davne 1998. predvodio Hrvatsku do bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, pomno prati dešavanja u vezi s izborom nasljednika selektora “zmajeva” Mehmeda Baždarevića. Preostala dva kandidata, Roberta Prosinečkog i Amara Osima, poznaje i za obojicu smatra da su, kako kaže, u stanju uvesti neophodni red u svlačionicu bh. tima. Niti jednom od kandidata nije želio dati prednost, ali im je poručio da ih čeka i te kako zahtjevan posao.

“Mladog Osima znam prije svega po njegovim odličnim trenerskim rezultatima. Sa druge strane, Prosinečkog poznajem kao svoje dijete. Znam ga toliko dobro da mogu garantirati da će u slučaju da bude novi izbornik opravdati očekivanja u potpunosti. On je zasigurno najbolji trener iz ove skupine mladog naraštaja”, rekao je “trener svih trenera”.

Legendarni Ćiro smatra da je Prosinečki veliki psiholog i da je rođeni lider.

“Autoritet je bitan segment u ovom poslu. Bez toga teško da se može nešto napraviti. Autoritet se postiže na više načina. Za Prosinečkog ne vjerujem da je trener tiranin, ali je veliki šmeker i psiholog, za razliku od mene. Ja sam bomba i brzo planem. Nema dvojbe da sam obilježio njegovu trenersku karijeru. Lider se rađa, a Prosinečki to definitivno jeste. Ne mislim da bi se njemu mogla dogoditi anarhija, koja je pogubno za svaku ekipu”, riječi su Blaževića.

Nekadašnji selektor naše reprezentacije prokokomentarisao je za “Nezavisne” i trenutno stanje u selekciji BiH.

“Pa i ptice na grani vide da je reprezentaciju BiH posljednjih godina zahvatio fenomen anarhije. To je jedini razlog zbog kojeg “zmajevi” nisu otišli na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Da nije bilo anarhije i da je bilo autoriteta, sve bi bilo drugačije. Zato treba izabrati selektora koji može uvesti red, posložiti stvari gdje im je mjesto. Amar Osim i Robert Prosinečki to mogu i kojeg god da izaberu neće pogriješiti, ali isto tako i njih dvojica moraju biti i te kako svjesni da nije lako voditi bh. tim. Neću biti toliko surov pa reći da je to kao hodanje po minskom polju, ali… Treba znati sve ujediniti. Treba znati dobiti na svojoj strani one najvažnije, to su navijači. U zemlji sa tri naroda nije jednostavno napraviti zajedničku priču koja nailazi na odobravanje većine. Ima tu dosta prepreka i zamki”, kazao je Ćiro i dao svoje mišljenje o Amaru Osimu:

“Dečka ne poznajem osobno. Međutim, znam da je namćor, da je beskompromisan, to mi se dopada i to mu svakako u ovom poslu ide u prilog. Ima tu valjda i neke genetike naslijeđene od velikog oca Ivice Osima.”

(BiH.ba)