Danas je u Zenici održana sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH, na kojoj su se, između ostalog, razmatrali prijedlozi za novog selektora A reprezentacije.

Kako je potpredsjednik FS BiH Milorad Sofrenić izjavio nakon sjednice, lista od četiri kandidata svedena je na dva.

“Što se tiče tačke izbora selektora, mi smo na ovoj sjednici imali izvještaj komisije o razgovorima sa svim potencijalnim kandidatima i poslije dužeg razmatranja listu od četiri kandidata sveli na dva. To su za sada Robert Prosinečki i Amar Osim. U narednih desetak dana obavit će se konkretni razgovori o zaključenju ugovora s jednim i drugim kandidatom, dok vidimo koji su konačni finansijski i drugi uslovi koje možemo očekivati od njih”, rekao Sofrenić, dodavši kako su sa liste otpali Dragan Okuka i Vladimir Petrović Pižon.

Sofrenić je otkrio i koje su to ostale tačke razmatrane.

“Bilo je usvajanje određenih pravilnika, izvještaj takmičarskih organa za jesenji dio sezone u Premijer ligi. Tu su bili i izvještaji sudijskog, takmičarskog i komiteta za bezbjednost i disciplinskog komiteta. To je jedna od najdužih tačaka, kao i ova o izboru selektora”.

Kaže da nije bilo konkretno razgovora o nacionalističkom ponašanju na stadionima.

“Nije bilo konkretno razgovora o tome, ali je bilo da se kroz disciplinske pravilinke i određene zakonske akte budu sankcionisani svi ti vidovi nacionalističih ponašanja”.

Objasnio je i projekat izgradnje reflektora na stadionima Premijer lige BiH, koji FS BiH organizuje u saradnji sa FIFA-om.

“Nije ništa prolongirano. To ide iz fonda FIFA-e. To su sredstva za kapitalne projekte i gdje FS BiH još u aprilu mjesecu donio odluku da se ta sredstva iskoriste za reflektorsku rasvjetu fudbalskih terena u Premijer ligi i projektom je predviđeno da se ta sredstva povuku i utroše u 2018. i 2018. godini. Već je komisija na nivou FS BiH obišla određene stadiona i dobila saglasnost od lokalnih zajednica i klubova koji su aplicirali a koji nemaju reflektora kao što su Mladost Doboj-Kakanj, Radnik Bijeljina”, kazao je Sofrenić i nastavio:

“Već se radi na izradu tendera na osnovu kojih će biti raspisani tenderi u lokalnim zajednicama i klubovima za izradu insfrastrukture, jer je to obaveza lokalne zajednice i to su načelnici općina i gradova potpisali saglasnost da će isfinansirati taj dio investicije, a reflektorsak rasvjeta se dobija od FIFA projekta. Očekuje da će pet stadiona do početka sezone 2018/19 dobiti reflektorsku rasvjetu”.

(BiH.ba)