Nogometaši tuzlanske Slobode dobili su odmor koji će trajati do 8. januara, kada će na stadionu Tušanj biti izvršena prozivka uoči početka priprema za drugi dio prvenstva, javlja Fena.

Svi igrači dobili su plan individualnog rada kako bi održavali fizičku spremu i lakše se prilagodili napornim zimskim pripremama koje ih očekuju.

Tuzlaci će sigurno igrati Ligu za opstanak što će, kako je najavio predsjednik kluba UO Senad Mujkanović, zahtijevati dodatna pojačanja, o kojima se za sada malo zna, a klupskim čelnicima predložit će ih trener Slavko Petrović i njegov asistent Milan Bosanac.

Bilanca Slobode u prvom dijelu prvenstva, u kojem su najavljivali prodor ka Evropi i pripremu za osvajanje naslova prvaka u sezone u kojoj “crveno-crni” obilježavaju 100. godišnjicu postojanja, poražavajuća je.

Sloboda je trenutno na 10. poziciji u Premijer ligi BiH sa 16 bodova što je učinak od svega 29,5 posto.

Ni učinak Petrovića nije mnogo bolji. U 11 susreta ekipa pod njegovim vodstvom osvojila je 11 bodova s tri pobjede. Dva remija i šest poraza (gol razlika 12:15), što daje procenat uspješnosti od svega 33 posto.

Donekle je bilancu popravio plasman u polufinale Kupa BiH, s tri pobjede i jednim remijem, ali valja istaknuti da Sloboda za protivnike nije imala nijednu u ekipu iz Premijer lige, nego uglavnom drugoligaše (Azot, Vitkovići) i prvoligaše (Bratstvo, Gračanica i Sloga, Simin Han).

Na Tušnju se nadaju da bi u Kupu BiH mogli postići više, a uz dosta sreće dosegnuti i do Evrope, mada u konkurenciji Željezničara, Krupe i Zvijezde 09 to neće biti lako bez dodatnog pojačanja kvalitetnim igračima u proljeće.

Sloboda u povijesti nikada nije osvojila naslov prvaka, niti je osvojila trofej kupa iako su u finalima bivše države i BiH igrali osam puta.

(BiH.ba)