Pioniri Akademije FK Sarajevo proteklog vikenda savladali su Vitez u Trening centru FK Sarajevo kluba. Utakmica je završena rezultatom 8:0, te su naši pioniri okončali jesenji dio polusezone na prvom mjestu uz nevjerovatan učinak. Naime, naši dječaci su na 18 odigranih utakmica ostvarili 18 pobjeda, uz gol razliku 92:4, te imaju devet bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu ekipu Željezničara. Svoje utiske o proteklim sedmicama nam je prenio trener pionira, Memnun Suljagić.

“Prezadovoljan zaista nakon ove polusezone, statistika sve govori. Sve utakmice smo pobijedili, postigli smo skoro 100 golova, nisam zaisa zapamtio takav učinak jedne ekipe poslije prvog dijela. Imamo osam reprezentativaca Bosne i Hercegovine, uz dva dječaka koja igraju, iako su znatno mlađi od ostalih. Mnogo toga smo uradili ove jeseni i naravno da moram biti zadovoljan.”, rekao je Suljagić, dodavši:

“Pobjede protiv Željezničara bila su od velikog značaja, obzirom da smo u obje utakmice pobijedili direktnog konkurenta za sami vrh. Smatram da je taktički i tehnički najbolja za nas pobjeda 2:0 u gostima na Grbavici. Također, susret protiv Slobode je bio jako kvalitetan. Dobli smo 5:3, vraćali se poslije minusa i pokazali karakter, što su sve pokazatelji da smo na dobrom putu. Zaista, svi dječaci su dali svoj maksimum, odlično su trenirali i mogu reći da je ovaj uspjeh rezultata predanog rada kolektiva.”

Najbolji strijelac naših pionira u dosadašnjem toku prvenstva bio je Ed Nezirović sa 27 postignutih golova, a odličan učinak imao je i Irman Sejmenović, koji se 19 puta upisao u strijelce. Najveća pobjeda ove jeseni ostvarena je protiv Mladosti. Utakmica 4. kola završena je pobjedom 11:0 za naše pionire. Čestitamo našim dječacima i njihovim trenerima na odličnim igrama u prvom dijelu sezone!

Edukacija za polaznike Akademije – Renomirani stručnjak za sportsko pravo Jan Kleiner u posjeti Bordo klubu

Fudbalski klub Sarajevo ugostio je renomiranog stručnjaka za sportsko pravo, advokata sa adresom u Švicarskoj, Jana Kleinera. Pomenuti pravnik, dugi niz godina radio je u UEFA-i i FIFA-i, te je i danas uključen u rad krovnih kuća svjetskog i evropskog fudbala kao stručni savjetnik. Postao je međunarodno poznat po tome što je bio glavni advokat UEFA-e u slučaju prekinute utakmice između Srbije i Albanije prije nekoliko godina.

Kleiner je boravio u posjeti Fudbalskom klubu Sarajevo, kako bi održao edukativno predavanje za sve polaznike Akademije FK Sarajevo o pravima profesionalnih sportista, vrstama ugovora, odnosu prema matičnom klubu, te njihovim pravima i obavezama kada su u pitanju međunarodni pravni standardni za sportiste.

Zanimljivo predavanje bilo je od velike koristi našim dječacima, koji su pored domaćih pravnih okvira, sa kojima su dobro upoznati od strane pravne službe FK Sarajevo, dobili i nove informacije i znanja iz međunarodnih pravnih odnosa za profesionalne sportiste.

“Drago nam je što smo imali priliku da poslušamo predavanje gosp. Kleinera i smatram da je bilo jako korisno za naše dječake. Svaki fudbaler se mora zanimati za svoju karijeru gledajući sve aspekte. Pored sportskog načina života, kvalitetnog treninga i školskog obrzovanja dodatne edukacije su uvijek dobro došle i korisne za svakog pojedinca. Prateći trenažni proces, nastojimo često organizovati edukacije za polaznike Akademije FK Sarajevo, što je sastavni dio našeg plana i programa.”, rekao je Sanjin Alagić, Šef Akademije Bordo kluba.

U toku svog boravka, Kleiner je posjetio i prostorije FK Sarajevo, gdje je obavio radni sastanak sa pravnom službom Bordo kluba, te je tako upoznao još bolje rad našeg kluba i pravne okvire vezane za bosanskohercegovački sport.

(BIH.ba)