Ranije su u Bosnu i Hercegovinu predstavnici UEFA dolazili samo kako bi uoči izbora izlobirali za glas Fudbalskog saveza BiH, a za lojalnost krovne kuće bh. fudbala nisu žalili potrošiti ni milione eura.

Dolazak prvog čovjeka europskog fudbala Aleksandera Čeferina u praktično prvoj godini njegovog mandata dokaz je iskrene i bezinteresne UEFA-ine podrške prema FS BiH i njegovom rukovodstvu – u prvom redu predsjedniku Elvedinu Begiću i generalnom sekretaru Jasminu Bakoviću.

Za razliku od ranijih predsjednika i generalnih sekretara bh. saveza koji su se bojali komunikacije sa čelnicima europskog i svjetskog fudbala, Begić i Baković u UEFA-i i FIFA-i se osjećaju kao na domaćem terenu.

Begić je na najbolji način za uspostavljanje jakih profesionalnih i prijateljskih odnosa FS BiH sa vrhom UEFA-e iskoristio situaciju u kojoj je prvi put u historiji čovjek sa naših prostora na čelu europskog fudbala, a dugogodišnja uspješna profesionalna prisna saradnja Bakovića sa glavnim ljudima administracije UEFA-e dala je za epilog značajno povećanje obima saradnje FS BiH i europskog fudbala, što je javnost najbolje mogla vidjeti kroz rekordno brza rješavanja promjena sportskih državljanstava naših reprezentativaca. U pozadini se dešavalo još mnogo važnijih realizovanih projekata koji su za rezultat imali kakve-takve pomake u bh. fudbalu.

Baković, Begić i Čeferin

Čeferin je jasno u Sarajevu rekao kako je UEFA zadovoljna radom FS BiH i ima povjerenje u procese napretka koji se dešavaju u krovnoj kući bh. fudbala, iako su više nego svjesni komplikovane političke situacije u kojoj se nalazi cijela bh. država, pa tako i Fudbalski savez BiH koji objektivno je na stalnoj meti stranačkih i drugih interesnih grupa koje često u šaci drže provođenje odluka kako bi zadovoljili lične interese.

UEFA je spremna pomoći bh. fudbalu i cijeloj bh. državi, ali su i Begić i Baković i Čeferin svjesni da postojeća administracija FS BiH sakupljena većinom stranačkim i familijarnim lobiranjem nije sposobna osmisliti i provesti kapitalne projekte.

Najviši rukovodioci FS BiH će za uspješne krucijalne projekte morati pojačati krovnu kuću bh. fudbala sa efikasnim i sposobnim menadžerskim kadrom koji svojim obrazovanjem i iskustvom može uspješno isplanirati i realizovati projekte na reformi bh. fudbala.

Država čeka projekte iz Fudbalskog saveza BiH

Begiću i Bakoviću neće biti lako modernizovati tim Fudbalskog saveza BiH, jer su takve namjere do sada opstruirane od strane “nezdravog dijela FS BiH” pa su primjera radi u protekloj godini u više navrata poništeni konkursi za prijem novih uposlenika krovne kuće bh. fudbala – sve sa ciljem uhljebljavanja nesposobnih, ali podobnih kadrova kojih se u Fudbalskom savezu BiH tokom godina nakupilo i više nego previše.

Čelnici FS BiH ipak moraju ostati ustrajni u toj namjeri, čak i kada bi dodatne eksperte finansirala UEFA.

Kvalitetno osmišljeni projekti u Fudbalskom savezu BiH inicirat će i aktivnost države i lokalnih zajednica na reformi bh. fudbala, a sve je to preduslov da UEFA odriješi kesu i finansira izgradnju kapitalnih fudbalskih infrastruktirnih kapaciteta u Bosni i Hercegovini.

Aktuelna administracija treba modernizaciju

U svakom slučaju, mediji, javnost i politika moraju podržati zdravu stranu bh. fudbala kojoj će trebati puno sposobnosti diplomatije za reformu bh. fudbala i promjenu nekih ustaljenih praksi koje godinama drže bh. fudbal u krizi.

Uz otvorenu i bezrezervnu podršku UEFA-e zdrava strana Fudbalskog saveza BiH, koliko god ona bila u manjini, ima dovoljnu snagu da jasnom vizijom i misijom izvede bh. fudbal u novu eru i napravi ga jednom od najuspješnijih grana ekonomije Bosne i Hercegovine.

(B.S., BIH.ba)