Nakon posjete Fudbalskom savezu, Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH, prvi čovjek UEFA Aleksander Čeferin, održao je konferenciju za medije na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu.

Čeferin je istakao da je gorući problem bh. fudbala loša infrastruktura.

“Bilo je važno doći u BiH i direktno reći kako je UEFA spremna pomoći. Znamo da imate dobru i talentovanu ekipu, ali i lošu infrastrukturu. Mi smo spremni pomoći, ali je vrlo bitno da i država i lokalna zajednica učestvuju u tome. Bez infrastrukture ubuduće neće biti moguće ništa i izgubit ćete i talente.” rekao je Čeferin.

“Većina stadiona je na granici regularnosti. Reprezentacija donekle ima problem gdje da igra utakmice. Imamo stručnjake koji će predložiti rješenja, ali ćete vi u Bosni i Hercegovini odlučiti koji su vam prioriteti.” najavio je predsjednik UEFA-e.

Čeferin se dotakao i problema s navijačima, rekavši kako UEFA ne može ništa uraditi povodom toga.

“I u BiH je prisutan problem s navijačima. To je također bila tema današnjeg razgovora u Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH. Teško je da se UEFA može boriti protiv toga, same kazne nisu baš jedino sredstvo. Mora se država pobrinuti oko toga, mlade ljude treba odgajati da to ne ide tako…”.

Predsjednik UEFA kaže kako je sve u svemu zadovoljan saradnjom sa Fudbalskim savezom BiH i kako FS BiH prema mišljenju UEFA-e radi dobar posao, posebno ako se uzme u obzir ne tako davna suspenzija ove institucije.

(BiH.ba)