Niko više ne zna na koji način će se izabrati kandidat za novog selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, ali su svi u bh. fudbalu svjesni da se aktivnostima Komisije za izbor selektora proteklih dana uveliko omalovažava domaći fudbal.

Stručna komisija FS BiH koja se prvobitno odlučila voditi nestručnim kriterijima i gledati lične afinitete prije nego predložene programe i reference trenera našla se u poziciji u kojoj mora slušati prijedloge entitetskih saveza.

Svugdje u svijetu Bosanci i Hercegovci moraju biti duplo bolji da bi se dokazali ispred domaćih kadrova, ali su se iz FS BiH odlučili podanički po Srbiji i Hrvatskoj kontatirati niz kandidata ne bi li našli nekoga ko bi mogao preuzeti klupu Bosne i Hercegovine.

Zvalo se Okuku, Gjurovskog, Prosinečkog…, ali su od reda svi odbili mogućnost dolaska na klupu Bosne i Hercegovine. Molbe prema Robertu Prosinečkom bile su ustrajne, pa je hrvatski trener bez ijedne titule u karijeri ipak odlučio sjesti i razgovarati sa predstavnicima tzv. “krovne kuće bh. fudbala”.

U isto vrijeme Švicarska, Japan, Hrvatska i Srbija na kormilu reprezentacije imaju trenere iz Bosne i Hercegovine.

Cijelom svijetu treneri iz BiH valjaju, ali ne i Fudbalskom savezu BiH koji našem cijelom narodu kroz traženje “polovnih” rješenja iz Hrvatske i Srbije direktno nameće renome podanika.

Ne žele nezavisnog selektora

Zašto među svim kandidatima nije naveden Husref Musemić koji je primjera radi trofejni i iskusniji trener od Roberta Prosinečkog, a radio je i kao skaut reprezentacije BiH i legenda je bh. i jugoslovenskog fudbala. Musemić ima klupski angažman, ali ga ima i Kodro sa kojim se bez problema pregovaralo duže od mjesec dana!?

Zašto se zanemaruje Amar Osim za kojeg osim njegovih referenci kao najboljeg kandidata govore i fudbalske legende iz BiH, pa i najveće trenersko fudbalsko ime u BiH – Ivica Osim koji se za svog sina očigledno i nije pokazao kao neka velika “štela” kako se to pričalo u javnosti.

Jedini logičan odgovor je – zato što su Musemić i Osim treneri koji su potpuno nezavisni u svom radu i koji ne odgovaraju menadžerima koji su u protkelih mjesec dana u više navrata vršili pritisak na izbor novog selektora Bosne i Hercegovine. Musemić i Osim ne odgovaraju ni raznim mešetarima u i oko Fudbalskog saveza BiH koji su naučili da mogu komandovati i šefovati dosadašnjim selektorima.

Možda u Fudbalskom savezu BiH nisu svjesni pred kakvom je dubokom krizom fudbalska repreznetacija BiH ne dovede li se na njeno kormilo trener koji je već unaprijed izuzetno dobro upoznat u raspoloživi kadar i trener koji će uspješno povezati raspoložive igrače iz dijaspore sa bazom Premijer lige BiH jer igrački resursi iz dijaspore su potpuno presušeni za naredne dvije do četiri godine.

Koliko je važno imati trenera koji ima potpuni uvid u igrački kadar najbolje je pokazao Vinko Marinović koji kao trofejni trener iz Premijer lige BiH radi odličan posao u mladoj reprezentaciji kroz korištenje baze igrača iz Premijer lige BiH uz selekciju najboljih imena iz dijaspore.

Bez stručnosti i patriotizma u FS BiH

Ali teško da ljudi nadležni za sport u FS BiH imaju bilo kakvu viziju u kom pravcu ide bh. fudbal, kada još uvijek muku muče da savladaju banalne probleme poput toga kako se registruju igrači za utakmicu, kako na engleskom jeziku poslati dopis stranom klubu, kako nabaviti odgovarajuće lopte za odigravanje utakmica…

A da u tzv. “krovnoj kući bh. fudbala” osim stručnosti fali i patriotizma – dokazao je Dan državnosti Bosne i Hercegovine koji su iz FS BiH zaboravili čestitati do kasnih večernjih sati 25. novembra, iako su taj isti dan na stranici FS BiH ranije objavljivani drugi sadržaji.

Gledajući ranija iskustva sa lošim odlukama FS BiH – jedno je sigurno – opravdano smo pesimisti!

(BIH.ba)