Ostali smo u proteklom periodu bez nekoliko sjajnih nogometaša. Biološki sat učinio je svoje pa su se redom opraštali Elvir Rahimić, Zvjezdan Misimović, Vedad Ibišević, Mensur Mujdža… No, nije sve tako crno.

Nedavna kvalifikacijska utakmica u Velsu, u kojoj je mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine do nogu potukla favoriziranog domaćina (4:0), pokazala je da se ne trebamo brinuti za budućnost bh. nogometa, piše Dnevni avaz.

Posebno je impresionirao Amer Gojak, nogometaš Dinama, koji je u toj utakmici postigao dva pogotka, a svojom igrom na sebe je privukao interes brojnih evropskih klubova.

Kako kaže mladi Sarajlija, objema nogama čvrsto je na zemlji i samo ga zanima njegov Dinamo.

Briljirala ekipa

“Nisam tip koji će se prodavati preko medija. Ako i ima ponuda, mislim da se one tiču mene i kluba u kojem igram. To je fer-odnos, u kojem poštujem sve strane”, počeo je Gojak intervju za Dnevni avaz.

Briljirali ste protiv Velsa. Razbili ste favoriziranog protivnika.

“Briljirala je cijela ekipa, a kada je ona na visokoj razini, onda iskoči pojedinac. Protiv Velsa sam to bio ja, a na nekoj drugoj utakmici bit će neko drugi. Važno je da se upoznajemo, da smo pravi momci na terenu i izvan njega te da jednog dana to prenesemo u A-selekciju”.

Selektor Vinko Marinović odlično vas je posložio.

“Selektor je tu da nas vodi i usmjerava, a mi smo tu da učimo i njihove ideje pretvaramo u djela. Za sada sjajno funkcioniramo, nadam se da će tako i ostati”.

Šta za Vas znači nositi dres s državnim grbom?

“Sve. To je top. Nema boljeg osjećaja nego navući taj dres i istrčati na travnjak. Emocije su posebna stvar i mnogo im pridajem važnosti, a za mene nema veće emocije nego kada zaigram za svoju zemlju. Mislim da sam time sve rekao”.

Vidite li se uskoro u A-reprezentaciji BiH?

“Naravno da se vidim. Da ne vjerujem u ostvarenje najviših ciljeva, odmah bih ostavio nogomet i počeo se baviti nečim drugim. A reprezentacija mora biti konačni cilj svakog Bosanca i Hercegovca koji se bavi nogometom”.

U martu ove godine tadašnji selektor BiH Mehmed Baždarević pozvao Vas je u reprezentaciju BiH za mečeve protiv Gibraltara i Albanije. Jeste li u kontaktu s nekim iz A-selekcije BiH?

“S jednim od njih dijelim svlačionicu u Maksimiru”.

Vjerujem da pomno pratite dešavanja u vezi s izborom novog selektora BiH. Amar Osim i Meho Kodro su glavni favoriti za selektora.

“Naravno da pratim. No, nije na meni da odlučujem o tome. Postoje ljudi koji će donijeti ispravnu odluku. Svaki ima svoje prednosti i, ko god da bude selektor, bit će dobro rješenje za sve nas”.

Vratimo se Vašoj najvećoj ljubavi – Željezničaru. Prošli ste omladinsku školu Želje, ali nikada niste debitirali za prvi tim. Žalite li zbog toga?

Respekt Adžemu

“Nikada ne žalim za stvarima koje ne mogu promijeniti. Sudbina, jednostavno, nije dala da se to dogodi, ali to ne znači da jednog dana možda neću istrčati na Grbavici u plavom dresu”.

Šta je tajna uspjeha Željine omladinske škole nogometa? Izbacila je na desetine talentiranih nogometaša.

“Nije toliko do škole koliko do gena. Mi smo, s ovih prostora, jednostavno nadareni za taj nogomet, što dokazuju rezultati reprezentacija. Evo, na Svjetsko prvenstvo u Rusiju idu Hrvatska i Srbija, dok je nama nedostajalo malo sreće. Klupskih rezultata nema, jer je nogomet postao globalni biznis, u kojem su klubovi s ovih prostora osuđeni da proizvode igrače za bogate kupce, ali zato reprezentacije daju pravu sliku o silnom talentu”.

U karijeri Vas je trenirao i Admir Adžem, današnji trener Željezničara. Kako komentirate njegov rad?

“Pozdravljam svakog čovjeka koji svojim znanjem i energijom pomaže naš nogomet. Nije lako raditi u takvim okolnostima pa je i respekt koji gajim prema ljudima poput Adžema veći”.

Ko Vam je nogometni uzor?

“Jedan jedini – Zinedine Zidane”, poručio je za kraj Gojak.

(BiH.ba)