Muška košarkaška reprezentacije Bosne i Hercegovine susretima protiv Rusije, 24. novembra u Sarajevu i tri dana kasnije u Rouenu protiv Francuske, otvara kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019. godione u Kini, prenosi Fena.

Pod vodstvom selektora Duška Vujoševića, najbolji košarkaši naše zemlje okupili su se u ponedjeljak u Sarajevu, a do susreta s Rusima obavit će još četiri treninga.

Selektor Vujošević na pres-konferenciji je kazao da su se igrači s entuzijazmom odazvali, da su svi dali maksimum na prvom trenigu.

– U svijetu koji je postao predvidiv, sport nije predvidiv i, u tom nekom kontekstu, BiH ima šanse protiv Rusije. Stvara se atmosfera da Rusima fale tri igrača i da mi možemo da pobijedimo. Stvaranje nerealnog optimizma je nešto što meni jako smeta. Ja sam uvijek bio skeptik i radnik. Rusija je apsolutni favorit, ali mi ćemo dati maksimum i moguće je da BiH napravi izneneđenje. Očekujem da će dvorana biti puna, da će ta energija, koja će sigurno doći od publike, pomoći da se stvori sinergija s igračima. Svi ćemo se staviti u funkciju tima i dat ćemo sve od sebe – kazao je Vujošević.

On je dodao da je u reprezentaciji pozvao nekoliko novih igrača koji nisu bili u timu koji je ljetos nastupio u pretkvalfikacijama.

– Pozvao sam igrače koji nisu bili ljetos tu, koji će dati doprinos kvalitetu i neće narušiti dobru atmosferu – kazao je Vujošević.

U osvrtu na novog naturalizovanog igrača koji bi trebao da pojača bh. tim u drugom dijelu kvalifikacija, Vujošević je kazao da se radi o dobrom igraču, ali da trenutno “puno ne razmišlja o njemu, jer nije sigurno da će u februaru biti na raspolaganju”.

Kapiten bh. reprezentacije Elmedin Kikanović smatra da će svi igrači dati sve od sebe da ostvare pobjedu.

– Imamo odličan spoj mladosti i iskustva. Imamo zdravu i radnu atmosferu. Moji prvi moji utisci su da su svi igrači pokazali da će dati sve od sebe. Rusija je četvrta u Evropi, koja će u svom sastavu imati pet ili šest igrača koji su igrali na Evropskom prvenstvu. Očekuje nas težak zadatak, ali vjerujem da uz pomoć navijača, dobru atmosferu u ekipi i maksimalan angažman možemo ostvariti pozitivan rezultat – rekao je Kikanović.

Iako će Rusi u Sarajevu nastupiti bez trojice ponajboljih igrača, Šveda, Mozgova i Kurbanova, Kikanović smatara da će to gosti “odlično nadomjestiti, jer ostali ruski igrači cirkulišu između nekoliko najvećih timova”.

Najtelntovaniji mladi bh. košarkaš Džanan Musa također ističe da je Rusija veliki favorit, ali da i naš tim ima svoje adute.

– Rusija je veliki favorit, mi imamo svoje šanse i nadam se da ćemo ih iskoristiti. Pozvao bih sve navijače da dođu i da nas podrže – kazao je Musa.

Susret BiH – Rusije igrat će se u petak, 24. novembra u dvorani “Mirza Delibašić ” – KSC Skenderija” od 18.45 sati uz direktan TV prijenos na Sportklub1.

Pored selekcija BiH, Rusije i Francuske, u okviru E-grupe još igra reprezentacija Belgije, s kojom se naš tim sastaje 23. februara u BiH.

(BiH.ba)