Pred nama je finiš fudbalske sezone 2013./ 2014. godine. Neki od naših reprezentativaca su u borbi za titulu prvaka u zemljama svojih klubova, dok se sa druge strane nekolicina njih bori za opstanak u ligi.

Najveće šanse za osvajanje trofeja ima Edin Višća sa svojim Istanbulom BB. Oni su aktuelni lideri 2. lige Turske i kako stvari stoje oni će kao osvajači druge lige ozbezbijediti sebi status prvoligaša Turske za narednu sezonu.

Edin Džeko sa Manchester Cityem je već stigao do jednog trofeja. Oni su 2. marta u finalu Liga Kupa porazili ekipu Sunderlanda sa 3:1 što je bilo dovoljno za osvajanje. Džeko je u pomenutom natjecanju zajedno sa Negredom osvojio titulu najboljeg strijelca sa 6 datih golova.

U FA Kupu su u četvrtini finala izbačeni od drugoligaša Wigana koji u polufinalu igra protiv Arsenala. U Premiershipu su također u aktivnoj utrci za prvaka Engleske. Tijesna borba vodi se između Liverpoola, Chelsea i njih, tako da će finiš sezone u Premiershipu biti izuzetno zanimljiv.

Podsjetimo, u osmini finala Lige prvaka su izbačeni nakon dvoboja protiv Barcelone.

Asmir Begović se sa Stoke Cityem nalazi na sredini tabele, te se može reći da su oni svoj cilj za ovu sezonu ispunili. Pohvalimo još jednom Begovića koji je čitvau sezonu bio fantastičan na golu "Lončara".

U Njemačkoj je vladar Bayern Munchen koji je već obezbijedio novu titulu prvaka, popularnu "Salataru". Neprikosnoven, iza sebe je ostavio ekipe Schalkea, Bayera, Borussije D. i Borussije M..

Pet kola prije kraja ekipa Schalkea za koju nastupa naš Zmaj, Sead Kolašinac nalazi se na 3. poziciji koja osigurava nastup u grupnoj fazi Lige šampiona. Imaju 7 bodova više od četvrtoplasirane Borussije Moechengladbach i Spahićevog Bayera, tako da je teško očekivati da če toliku prednosti ispustiti. B. Dortmund koja je trenutno druga na tabeli im bježi tri boda. 

Spahićev Bayer je na 5. mjestu sa istim brojem bodova kao i Borussija M.. Predstoji im žestoka borba za četvrtu poziciji koja osigurava play off Lige prvaka. U toj borbi učešće ima i 6-a momčad Bundesa, Wolfsburg koji zaostaje jedan bod za Bayerom i Borussijom.

Salihović sa Hoffenheimom mirno plovi sredinom tabele bez opasnosti od ispadanja, ali i bez šansi za "Europom".

Za razliku od Salihovića, Spahića i Kolašinca, preostala tri Zmaja iz Bundeslige se sa svojim ekipama bore za opstanak.

Posljednjeplasirana momčad je Bičakčićev Braunschweig sa 25 poena. Ibiševićev Suttgart je petanesti sa 27 bodova, dok Mujdžin Freiburg na svom kontu ima 29 bodova.

Upravo u narednom kolu se sastaju Freiburg i Braunschweig, te Nurnberg i HSV. Dueli najvećih konkurenata za ispadanje. Stuttgart ima najteži zadatak jer gostuje kod B. Moechengladbach.

Jedini naš reprezentativac u 2. ligi Njemačke je golman Jasmin Fejzić koji se sa Aalenom nalazi na sigurnom 10. mjestu. Tu je i Adnan Zahirović koji je početkom sezone imao dosta problema sa minutažom u ekipi Bochuma. Njegov tim je 15. na tabeli sa šest bodova više od timova iz opasne zone.

Ervin Zukanović se sa Gentom bori za plasman u Europsku ligu naredne sezone. S obzirom da su u prva dva meča dogiravanja poraženi imaju veoma male šanse da ostvare željeni cilj. U polufinalu Kupa Belgije su izbačeni od Zulte Waregema, a osvajač Kupa je ekipa Lokerena.

Za titulu prvaka Belgije bori se naš vjerovatno budući reprezentativaca Dino Arslanagić sa Standardom. Oni su nakon regularnog dijela belgijskog šampionata završili kao prvi na tabeli.

Miralem Pjanić sa ekipom Rome se nalazi na 2. mjestu Serie A sa teoretskim šansama da sustigne lidera, momčad Juventusa. Isto tako bodovna zaliha nad trećeplasiranim Napolijem iznosi velikih 12 bodova.

Senad Lulić je sa timom Lazija sedmi na tabeli i oni love 4. i 5. poziciju koje vode u Europsku ligu.

U Kini je šampionat skoro započeo a Misimović se sa Guizhouom takmiči još u Ligi prvaka Azije, te Kupu Kine. Podsjetimo, Guizhou je osvojio Kup Kine za proteklu sezonu, a među najzaslužnijima za osvajanje trofeja bio je Zvjezdan Misimović kao i naš bivši reprezentativac Zlatan Muslimović.

U Turskoj je situacija također dosta zanimljiva. Od Zmajeva najbolje kotira Izet Hajrović sa Galatasarayem. Oni su se nakon pobjede u derbiju nad Fenerbahceom vratili u borbu za prvaka Turske, a osim toga predstoji im revanš susret polufinala Kupa protiv Bursaspora. Prvi meč je završen neriješeno, 2:2.

Iako, realno je teško za očekivati da mogu sustignuti prvoplasirani Fenerbahce koji im sa 63 osvojena boda zaostaje 10 poena šest kola prije kraja.

U lošoj poziciji je Ognjen Vranješ sa svojim Elazgisporom kao i Ibričićev Erciyespor. Oni se zajedno sa još četiri momčad bore za opstanak u društvu najboljih. Haris Medunjanin sa Gaziantepsporom je trenutno sa 36 osvojenih bodova. 

Zanimljivo, Gaziantespor je šest bodova od 4. pozicije koja vodi u Europsku ligu, a sa druge strane osam bodova ih dijeli od opasne zone.

U Ukrajini je aktuelni lider ekipa Shakthara. Šunjić sa Zoryom zauzima 7. poziciju i za petim mjestom (Europska liga) zaostaje 6 bodova.

Boris Pandža je sa ekipom Gornika bio apsolutni hit u Poljskoj početkom sezone, jer su nekoliko kola uvjerljivo držali prvu poziciju. Nakon toga uslijedila je serija loših rezultata i sada su sedmi na tabeli sa 18 bodova zaostatka za prvoplasiranom Legijom. Štilićev tim Wisla Krakow je 4. poziciji.

Odličnu sezonu bilježi momčad Rijeke koja je u posljednjem susretu sa visokih 4:1 pregazila splitski Hajduk. Tretnuno su drugi na tabeli sa 60 bodova. Osam manje od lidera Dinama i pet više od konkurenta za drugu poziciju ekipu Hajduka za koju nastupaju naša dva reprezentativca Avdija Vršajević i Tino Sušić.

Naravno u timu Rijeke je naš Zmaj Zoran Kvržić koji sa svojom ekipom igra i finale Kupa Hrvatske upravo protiv Dinama. 

Anel Hadžić je lošu ligašku sezonu sa Stutmom, kao satisfakciju napravio kroz austrijski Kup gdje je jučer upravo Hadžić postigao gol koji je odveo njegovu ekipu do polufinala pomenutog takmičenja.

(Reprezentacija.ba)