Prije gotovo tri godine Fudbalski savez Bosne i Hercegovine za selektora je izabrao Mehmeda Baždarevića.

Baždarevićev jedini konkurent u to vrijeme bio je Faruk Hadžibegić koji je prema informacijama javnosti imao više šanse nego popularni Meša, ali je Izvršni odbor FS BiH jednoglasno odlučio da legendarni fudbaler Željezničara i jugoslovenske reprezentacije sjedne na kormilo Zmajeva.

Meša je do tada kao najveće trenerske uspjehe imao uvođenje francuskih drugoligaša u elitni rang takmičenja, te je bio uspješan po pitanju njihovog ostanka u šampionatu Francuske.

Takav trenerski stil prenio je i na reprezentaciju, pa smo nakon godina ofanzivne igre pod Sušićevom palicom, na terenu gledali selekciju koja je igrala čvrsto i tvrdo na rezultat, bez pretjerano lijepog i atraktivnog fudbala. Nažalost, takav mentalitet igre nije odgovarao našoj reprezentaciji, pa za epilog iza sebe imamo dvoje neuspješnih kvalifikacija.

Danas Fudbalski savez BiH bira Mešinog nasljednika i ima veliku lekciju da na klupu reprezentacije više ne može dovoditi velika igračka imena kako bi se učila na reprezentaciji, nego da se na klupu Bosne i Hercegovine mora dovesti trener koji ima od svih kandidata ima najtrofejniju i najreferentniju karijeru.

Savez će navodno birati između Amara Osima i Mehe Kodre.

Amar Osim ima 11 titula, jednu u Japanu i ostale u BiH, uspješan je i autoritativan u radu sa fudbalerima i ambijentom balkanskog mentaliteta, a i dobro je upoznat sa stanjem koje ga čeka u radu sa Fudbalskim savezom BiH. Uz to još ima vrhunskog mentora u Ivici Osimu, ali je i trener iz domaćeg šampionata koji će u reprezentaciji kvalitetno zastupati Premijer Ligu BiH što ga sveukupno čini de facto najoptimalnijim odabirom za selektora. Naravno, kao veliko breme morat će nositi činjenicu da mu je otac bio član komisije koja ga je predložila za selektora.

Meho Kodro je daleko veće igračko ime od Amara Osima i svojim kvalitetama ima veliki potencijal da postane vrhunski trener, ali je danas kao trener još uvijek autsajder za Osima. Zamjera mu se da je u istoj toj Bosni i Hercegovini u kojoj je Osim osvojio deset titula bio neuspješan na kormilu FK Sarajevo, da ima daleko kraću i siromašniju trenersku biorafiju, te da je upitno koliko je spreman da se nametne kao autoritet igračima, Savezu i pritiscima navijača i medija. Kritičari mu povlače paralelu da je baš kao i Baždarević trener sa drugoligaškim uspjesima. I Kodro ima breme familijarnih odnosa, jer mu je brat fudbalski menadžer, a sin bh. reprezentativac, što će sigurno prije ili kasnije, baš kao i u Osimovom slučaju, naići na negativne kritike javnosti.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine ima ogromnu odgovornost, jer bi nakon dva neuspješna ciklusa i u vrijeme velike krize u cijelom bh. fudbalu dovođenje pogrešnog selektora značilo dugoročno propadanje bh. reprezentacije i fudbala u treći ili četvrti europski razred iz kojega bi se teško ikada vratili, što bi cjelokupni bh. fudbal gurnulo u najveću krizu od nezavisnosti BiH.

Da pojedini ljudi koji će danas odlučivati o novom selektoru ne shvataju ozbiljno situaciju u kojoj se nalaze i odluku koju donose, najbolje govori informacija da su kasno u noć uoči izbora novog selektora u vidno alkoholoziranom stanju napuštali sarajevske kafane i teturali po ulicama glavnog grada BiH…

(BIH.ba)