U19 Bosna i Hercegovina danas je u Bijeljini sa igračem manje savladala Gruziju (1:0) od koje se pribojavao selektor Toni Karačić, koji je uostalom pred početak kvalifikacija za baraž za odlazak na Euro izrazio poštovanje čak i prema reprezentaciji Andore.

Procjenu protivnika ostavljamo znanju i hrabrosti selektora koji ima veliko iskustvo na klupi BiH još od 2011. godine, a mi smo se osvrnuli na neke prema našem mišljenju dobre i pogrešne poteze koje je selektor Toni Karačić napravio u današnjoj pobjedi BiH protiv Gruzije.

1. Stavljanje na poziciju štopera Jasmina Čelikovića (primarna pozicija zadnji vezni, Matjaž Kek ga je na pripremama prvog tima Rijeke koristio i na poziciji desnog beka), iako je na klupi bio klasični štoper Halid Šahanović (nedostajao je Amar Beganović zbog povrede). Čeliković je odigrao korektno duel protiv Gruzije, ali je činjenica da vezni red našeg tima puno gubi kada kapiten ne igra na svojoj prirodnoj poziciji, a mogao bi jer ima alternativu za stopera na klupi.

2.Demirel Veladžić je vjerovatno najkreativniji igrač U19 BiH, ali ga danas nije bilo u rosteru (nije saopšteno da je u pitanju povreda, pa ukoliko jeste – kritika možda treba ići na račun press službe Fudbalskog saveza BiH i tim menadžera U19 BIH).

3. Izjave selektora Karačića da je Gruzija kvalitetna te da je razvila sistemski svoj igre nisu se pokazale kao tačne, s obzirom da su Gruzijci čak i sa igačem više najčešće preskakali igru i pokušavali igrati dubinskim loptama.

Čak je i naša selekcija u pojedinim trenucima s igračem manje izgledala puno bolje na terenu i stvorila nekoliko izglednih prilika. Činjenjica da Gruzija ulaže u infrastrukturu, ali je kvalitet evidentno na strani naše selekcije, što se ujedno i dokazalo danas.

4. Pozitivna stvar je svakako što su od prve minute igrali Kanurić (golman), Gazibegović (desni bek) i Sadiku (štoper), momci koji su rođeni 2000. godine i koji će i naredne godine imati pravo igranja za U19 BiH.

5. Također, posebno vrijedi istaći nastup Vladana Danilovića, mladića koji već drugu godinu igra seniorski fudbal za banjalučki Borac. Nakon isključenja Šabanadžovića (u 16. minuti zbog dva žuta kartona), Danilović je ostao jedini klasični vezni igrač u našem timu (Kosanić je igrao u veznom redu, ali je ofanzivniji i nešto slabije odrađuje defanzivne zadatke), ali talentovani fudbaler Borca je odigrao na visokom nivou te pokazao zbog čega je trenutno jedan od najboljih mladih igrača u Premijer ligi BiH.

Iako je selektor Karačić rekao kako se ni Andora ne smije potcijeniti, plasman u Elitnu rundu je gotovo sigurno obezbijeđen jer trebalo bi da se desi čudo da BiH izgubi od Andore, ili da Gruzija uzme bodove Francuskoj.

Kvalitet trenutne U19 selekcije BiH je neupitan, a na stručnom štabu (podrazumijeva se u svim kategorijama) je da na najbolji mogući način iskoristi potencijal koji posjedju omladinski reprezentativci naše države. S obzirom na selektorovu izjavu kako problem nije u trenerima, nego u finansijama i infrastrukturi – vjerujemo u dobar rezultat.

Spomenimo i da je Fudbalski savez obezbijedio četiri prijateljske utakmice za U19 BiH uoči kvalifikacionog turnira za Elitnu rundu, tako da je Karačić sa svojim saradnicima mogao vidjeti na koje igrače može da računa u budućnosti.

(BIH.ba)