Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci pobjedom nad selekcijom Gruzije s 3:0 (25:7, 25:13, 25:5) otvorila je nastup na Evropskom prvenstvu, koje je danas počelo u Poreču, javlja Fena.

Izabranici selektora Mirze Hrustemovića u pohodu na desetu uzastopnu titulu prvaka Starog kontinenta ubjedljivo su nadigrali debitante na evropskim prvenstvima.

Kapiten ekipe Sabahudin Delalić u izjavi za Fenu kazao je da je naš tim odigrao laganu utakmicu i bez većeg napora stigao do prve pobjede.

“Sutra očekuje selekcija Mađarske, koja je znatno ozbiljniji i iskusniji protivnik”, kazao je Delalić.

Susret će se igrati u utorak od 11.45 sati. U posljednjem meču grupne faze takmičenja (B-grupa) bh. odbojkaši se u srijedu sastaju sa Srbijom (16 sati).

Polufinalni susreti igrat će se 10. novembra, dok je finale na programu 11. novembra.

Na EP učestvuje 13 ekipa podijeljenih u četiri grupe. U A-grupi su Hrvatska, Italija i Poljska, u C-grupi Latvija, Holandija i Rusija, a u D-grupi Njemačka, Turska i Ukrajina.

Tokom EP-a u Poreču zasjedat će Generalna skupština Evropske paraodbojkaške federacije, na kojoj će biti izabran domaćin narednog EP-a.

Po Delalićevim riječima, Asocijacija sjedeće odbojke BiH uložila je zvaničnu kandidaturu da se ovo takmičenje 2019. godine, drugi put održi u Sarajevu, nakon 1999. Kandidature su još istakli Mađarska i Poljska.

Boje reprezentacije BiH na EP u Poreču brane: Ismet Godinjak, Adnan Manko, Sabahudin Delalić (kapiten), Armin Šehić, Dževad Hamzić, Asim Medić, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Beniz Kadrić, Safet Alibašić, Ermin Jusufović i Adnan Kešmer.

(BiH.ba)