Nakon što je Josip Panžda izostavljen iz stručnog štaba košarkaške reprezentacije BiH, mladi trener je jučer putem svoje Facebook stranice kazao da je izbačen iz tima zbog trača.

Upravni odbor KS BiH danas je izdao saopštenje za javnost, koje vam prenosimo u cijelosti.

“Iznošenje stavova u javnost o posljednjem imenovanju članova stručnog štaba reprezentacije pred predstojeće kvalifikacijske utakmice košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine razumljivo je izazvalo pažnju javnosti, te stim u vezi UO KS BiH želi da ovim putem upozna javnost o svojim stavovima. Znatno podmlađena reprezentacija Bosne i Hercegovine i bez dotadašnjih nosilaca igre ostvarila je svojim nastupima u pretkvalifikacijama izuzetan uspjeh i omogućila da se naš tim nađe u potpuno novom sistemu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Ovaj nesumnjivo veliki uspjeh ostvaren je pod sjajnim vođstvom iskusnog i renomiranig selektora Vujoševića kao i uz predan rad svih članova stručnog štaba u izuzetno teškim okolnostima. Svoje zadovoljstvo nismo krili niti mi niti javnost Bosne i Hercegovine. Podrška na koju je naišla naša reprezentacija je bila podstrek za ostvarenje ovog izuzetnog rezultata ali i obaveza da se nastavi putem i na način koji je i doveo do ovog rezultata koji predstavlja i veliko iznenađenje.

Selektor Vujošević je imao potpuno odriješene ruke u izboru stručnog tima koji je radio, a i koji će raditi sa reprezentacijom. Podsjećamo da je stručni tim komponiran na način da su svi članovi imali svoju zadaću i mi ovim putem izražavamo zahvalnost i čestitke svakom pojedincu koji je svojim radom omogućio naš nastup u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo. Posebno ističemo pravo ,isključivo, selektora da bez posebnih objašnjenja formira svoj tim koji je bio i koji će biti u svojoj ulozi u predstojećim utakmicama.

Slobodno iznošenje svojih stavova pa i kritičkih tonova koji su se tim povodom mogli pročitati nije nešto što nama u ovom trenutku treba ,i ne samo u ovom trenutku, te stoga smatramo da su oni nepotrebni , ne zbog skrivanja nekih neučinkovitih detalja od javnosti, nego prije svega zbog izgradnje povjerenja i uz to kulta reprezentacije. Bilo je i drugih načina da se eventualno različiti pogledi na bilo koji segment u funkcioniranju stručnog štaba prezentiraju na sastancima ovog tijela i na taj način usaglase stavovi.

Koristimo priliku da pozovemo sve članove radnih tijela pa i stručnog štaba da ne koriste javnu scenu za razmjenu mišljenja pogotovo onu koja neće pomoći u kreiranju pozitivne atmosfere. Naglašavamo još jednom da je isključivo pravo selektora da bez uticaja bilo koga pa i bez obaveze da objašnjava bilo čije uključenje ili izostavljanje u rad stručnog tima. Naš cilj je uspjeh u predstojećim kvalifikacijama i to susretima sa najvećim evropskim selekcijama.

Vjerujemo da će naši vjerni navijači uživati u Sarajevu, Zenici i Tuzli i da ćemo uspjeti u ostvarenju našeg cilja. Očekujemo angažman svakog pojedinca od članova stručnog tima, igrača , rukovodilaca pa i državnih institucija da stvorimo preduvjete i zacrtane planove za daljnju afirmaciju košarke u Bosni i Hercegovini”, stoji u sapštenju Upravnog odbora KS BiH.

(BiH.ba)