NK Čelik izdao je saopštenje nakon što je u klub došla radna verzija investitora “HAN Group” koje prenosimo u cjelosti:

“Nakon što je u naš Klub, 24.10.2017. godine, došla radna verzija ponude “HAN Group”, grupacije investitora koji žele investirati u NK “Čelik”, večeras je u Sarajevu održan sastanak pregovaračkog tima sa predstavnicima investitora. Razlog je bio precizno definisanje stavki iz grube, radne verzije Ugovora koji nije u cjelosti obuhvatio sve ono što je potrebno da bi zadovoljio obje strane. Pošto je u pitanju veliki proces u koji moraju biti uključeni investitori, NK “Čelik” i Grad Zenica, razgovaralo se o modelu izrade nacrta Ugovora u kojem bi se definisale sve stavke i koji bi se u konačnici stavio na glasanje pred Skupštinu Kluba.

Investitori će u nacrtu Ugovora tražiti da im se ustupi 70% upravljačkih prava u sportskom segmentu Kluba, što u konačnici znači mjesto generalnog direktora, sportskog direktora, predsjednika Upravnog odbora, 70% tijela u Upravnom odboru i 70% tijela u Nadzornom odboru, ne žele preuzeti dugovanja nastala prije njihovog ulaska u Klub i traže stadion “Bilino polje” na besplatno korištenje bez poslovnih prostora. Što se tiče obaveza investitora prema NK “Čelik”, obavezaće se da neće mijenjati ime, grb i boje Kluba, da će u Klub ulagati od 1 milion do 2 miliona eura, u zavisnosti od potreba Kluba, da će Klub u prvoj godini svog dolaska ostaviti u Premijer ligi a da će se već naredne boriti za vrh tabele i izlazak na evropsku scenu. Također su se obavezali da će oformiti fudbalsku akademiju i da će na poznatom terenu “Šljaka” na Kamberovića polju izgraditi dva fudbalska terena sa reflektorima za potrebe omladinskog pogona.

Pošto je stadion “Bilino polje” i teren “Šljake” na Kamberovića polju u vlasništvu Grada Zenice, ovaj problem bi trebao riješiti Grad kroz odluke Gradskog vijeća. Na Gradu ostaje i otplata poreskog duga kroz reprogram, a pare za otplatu bi se obezbijedile od najamnina od poslovnih prostora na stadionu. Što se tiče otpisa dugova prema javnim preduzećima, Gradsko vijeće je već donijelo odluku o istom. Ostaje model finansiranja Kluba preko kojeg bi se riješila dugovanja prema dobavljačima i trećim licima i dogovoreno je da će dio novca od ulaznica i sponzora biti iskorišten za otplatu dugova.

I na kraju ostaje problem transparentnog poslovanja jer je Klubu blokiran račun. Ulaskom u reprogram treba čekati 12 mjeseci da se račun Kluba odblokira, takav je Zakon jer treba redovno 12 mjeseci uplaćivati rate za reprogram da bi se račun odblokirao. U tom prelaznom periodu investitori bi otvorili svoju firmu unutar Kluba preko koje bi plaćali obaveze sve do trenutka dok se račun Kluba ne odblokira, a nakon toga bi NK “Čelik” napokon mogao vršiti transakcije sa svog računa, što na kraju znači definitivno ozdravljenje Kluba.

Pregovarački tim do petka mora poslati svoj odgovor u pismenoj formi i već početkom iduće sedmice možemo očekivati konačni Nacrt Ugovora od “HAN Group”, upoznati javnost o detaljima istog, sazvati Skupštinu Kluba i odlučiti o sudbini Čelika.” navodi se u saopštenju Čelika.

(PremijerLiga.BiH.ba)