Bivši selektor reprezentacije BiH Mehmed Baždarević je u razgovoru za srbijanski Blic kazao da su ostvareni rezultati u minulim kvalifikacijama, odnosno neodlazak u Rusiju, realnost, jer su brojni problemi pratili Zmajeve.

– Mnogo su nam nedostajali napadač Milan Đurić i štoper Emir Spahić. Kapiten Edin Džeko mi je nekoliko puta rekao da je uz Đurića mnogo lakše igrati, a nekoliko igrača tvrdi da se mnogo sigurnije osjećaju kada je Spahić u timu. Eto, Milan je odmah po povratku na teren uspio da postigne gol, a s njim u timu naša reprezentacija bi sigurno bila mnogo ubojitija. Nismo imali ni Mensura Mujdžu, Sead Kolašinac je također bio odsutan u nekim mečevima, kao i Muahmed Bešić, Izet Hajrović, Rade Krunić, a na kraju i Miralem Pjanić. To je zaista previše izostanaka, ali mali broj ljudi hoće objektivno da sagleda sve stvari – istakao je Baždarević, dodajući da tu nije kraj problemima koje je imao njegov tim.

Koštale nas sudije u Grčkoj

– Uz sve desila nam se i smjena generacija, a protiv Grčke smo doživjeli i sudijsku nepravdu, da ne upotrebim neku težu riječ. Uprkos svemu uz malo sreće mogli smo imati više bodova i biti drugi u grupi. Gol na gostovanju Grcima u posljednjim trenucima susreta nismo smjeli da primimo, a još uvijek se čudim kako smo protiv Kipra ispustili prednost. To nas je skupo koštalo. Dosta naših igrača nije nastupalo u svojim klubovima, poput Asmira Begovića, dok je bio član Chelseaja, što je svakako bila dodatna otežavajuća okolnost. Znamo kolika je želja kod navijača da se ode na Svjetsko prvenstvo, a vjerujte nama koji smo bili u reprezentaciji je najteže zbog ostanka bez baraža – tvrdi popularni Meša.

On smatra da je napravljeno dosta pozitivnih stvari.

– U Kruniću, Đumiću, Miloševiću, Bajiću, Gojaku, Hodžiću, Duljeviću dobili smo igrače za budućnost. Naravno, s njima treba da se radi, kako bi se izvukao maksimum, a uz Džeku, Pjanića, Vranješa, Begovića i druge iskusne BiH će opet imati kvalitetan sastav. Po meni sigurno se može napraviti perspektivna i moderna reprezentacija. Imali smo na okupljanjima i igrače iz domaće lige što je promovisalo naše klubove – smatra Baždarević.

Pedesetosmogodišnji trener je prokomentarisao i rezultate ostalih selekcija iz regiona.

– Srbiji se isplatilo višegodišnji kvalitetan rad i stvaranje uslova koji su doprinjeli da rezultati budu dobri i da se direktno kvalifikuju u Rusiju. Naravno, imali su i sreće u pojedinim mečevima. Hrvatska je pomalo razočarala, s obzirom na to kakve igrače imaju u reprezentaciji. Međutim, imati igrače i imati ekipu su dva različita pojma. Što se tiče Slovenije, Crne Gore i Makedonije, njihovi rezultati su u rangu kvaliteta koji posjeduju. Mislim da su to previše male zemlje da mogu imati veliki broj kvalitetnih fudbalera, a samim tim i jače nacionalne timove – rekao je Baždarević.

Prednost u duelima baraža između Hrvatske i Grčke, Baždarević daje komšijskoj zemlji.

– Po meni Hrvatska je favorit u tim duelima, ali ne vjerujem da će se lako i bez problema plasirati na Svjetsko prvenstvo. Ne treba zaboraviti da Grci imaju igrače u najjačim ligama sveta, golman Karnezis je u Engleskoj, defanzivci Papastatopulos i Manolas su u Nemačkoj odnosno Grčkoj, napadač Mitroglu u Francuskoj… Mogu napraviti probleme svakoj reprezentaciji koja ih potcijeni – smatra Baždarević.

O Muslinu bez komentara

Baždarević nije želio da komentariše smjenu Slavoljuba Muslina koji je Srbiju odveo u Rusiju, ali neće sjediti na klupi Srbije na Svetskom prvenstvu.

– Ne bih da bilo šta komentarišem, jer u Srbiji imam mnogo prijatelja, ne bih da me pogrešno protumače. Naravno, na prvu je ludost mijenjati selektora koji je doneo uspeh, a pitanje je šta je razlog. Moj stav, kada su ovakve stvari u pitanju, je da se javnost upozna sa istinom, bez obzira da li se radi o reprezentaciji Srbije, BiH, ili neke treće zemlje – smatra Baždarević.

(BIH.ba)