Jedan od fudbalera koji je u ljetnom prelaznom roku stigao u redove Sarajeva jeste i Miloš Stanojević (23). Ovaj centralni vezni igrač ostavio je jako dobar utisak u svojim dosadašnjim nastupima u Bordo dresu, a današnje popodne iskoristili smo kako bi sa Milošem razgovarali o mnogim temama. Naš fudbaler nam je otkrio na početku razgovora kako se osjeća poslije skoro tri mjeseca boravka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Stanojević: “Za mene je ovo bio prvi dolazak u grad Sarajevo i naravno u klub FK Sarajevo. Prijatno sam iznenađen ljudima u klubu, saigrači su me odlično prihvatili i smatram da sam se dobro uklopio u tim. Grad mi se mnogo sviđa. Dosadašnje slobodno vrijeme sam iskoristio kako bi obišao Baščaršiju, koja je prelijepa. Bio sam na Trebeviću i drugim mjestima u i oko Sarajeva.”

Prvotimac FKS je stigao u redove Sarajeva iz Radničkog iz Niša. Upitali smo Miloša kakva je razlika između srbijanske Super lige i bosanskohercegovačke BH Telecom Premijer lige.

Stanojević: “Što se tiče kvaliteta liga, nije neka prevelika razlika. Čak što više, dosta je približan kvalitet fudbala. Traži se jak i čvrst fudbal, dosta agresivan i što se tiče igrača, moram priznati da nisam ranije pratio bosanskohercegovačku ligu, ima dosta igrača koji su sličnog kvaliteta kao u ligi u Srbiji.”

Miloš je potom oktrio kako su tekli pregovori oko dolaska u Sarajevo i kakva je njegova reakcija bila, kada je saznao za interes Bordo kluba.

Stanojević: “Početkom juna, Sarajevo je prvi put stupilo u kontakt sa mnom. Tada sam već bio na početku priprema sa Radničkim i mogu reći da sa bio prijatno iznenađen. Raspitao sam se o klubu i bio sam odmah vrlo zainteresovan za prelazak u Sarajevo. Nakon što sam donio odluku, čuli smo se opet, završili sve pojedinosti i mogu reći da se za mene ispostavilo kao jako dobar porez što sam odabrao Sarajevo kao klub u kojem ću nastaviti svoju karijeru”, krekao je Stanojević, dodavši:

Stanojević: “Zadovoljan sam svojim partijama do sada, ali uvijek može bolje. Što se mene tiče, sve ono što sam ja očekivao od kluba, Sarajevo je to opravdalo. Ovo je mnogo velik klub i drago mi je što smo izašli iz krize rezultata. Navijači kluba i rukuvodstvo zaslužuju da mi uradimo sve što možemo, da klub bude na vrhu tabele.”

Bordo klub u posljednjim sedmicama igra odlično. Kako govori naš prvotimac, velike zasluge za povratak Sarajeva na uspješne staze pripadaju treneru Husrefu Musemiću.

Stanojević: “Otkako je novi trener došao, preporodio je cijelu ekipu. Šta je posebno kada radite sa Husrefom Musemićem? Njegov pristup, način rada, volja, energija, sve to želi prebaciti na nas i to se pokazuje kroz rezultate. Imali smo taj nesretni kiks protiv Krupe, ali je bitno da igramo dobro, da stvaramo šanse i posljednja tri rezultata nam daju za pravo da se nadamo većim dometima.”

Potom nam je Miloš otkrio zbog čega je Sarajevo za njega poseban klub.

Stanojević: “Možda nemam toliko godina, ali sam dosta toga već prošao u karijeri i mogu prepoznati neke stvari. Sarajevo je zaista poseban klub. Ljubav svih ljudi u klubu prema Sarajevu, ogromna podrška navijača, koji su uvijek tu i kada je dobro i kada je loše… to je nešto što se ne može opisati. Bili smo u Domu Mladih na proslavi rođendana navijača, potom nevjerovatna atmosfera protiv Čelika, velika podrška na derbiju, pokušavam svojim prijateljima dočarati šta je to sve, ali jednostavno nedostaje riječi. Ovo morate doživjeti šta znači igrati za Sarajevo. Nekima je to problem, teret ili pritisak, ali sam ja ponosan i sretan što sam dio ovog kolektiva. Koristim priliku da našim navijačima čestitam 30 rođendan, a našem gigantu 71. rođendan od osnivanja kluba.”

Često se spominje da igranje za Fudbalski klub Sarajevo donosi pritisak sa sobom, Miloš ima drugačije mišljenje.

Stanojević: “Ima perioda kada ide loše, to je normalno. Ispali smo nesretno u Evropi, to je ostavilo traga na ekipu, ali je sada to već iza nas. Ja ne osjećam nikakav pritisak što igram u Sarajevu. Za mene je to samo dodatna motivacija. Novi igrač kada dođe u klub, kada obuće taj dres, mora dati svoj maksimum i ništa više. Promašit ćeš gol, napraviti neku grešku, ali kada se boriš od prvog do zadnjeg minuta, svako će to prepoznati i nagraditi. Ja ću uvijek davati svoj maksimum za Sarajevo i nekada će to biti dovoljno, nekada neće.”

U svojim dosadašnjim nastupima, naš prvotimac je u nekoliko navrata bio u izglednim šansama da se upiše u strijelce, ali nije imao sreće.

Stanojević: “Bit će još prilika, nadam se, kao i što ih je i bilo. Ako trebam sebi da postavim neki cilj, neka to bude gol na derbiju sada, za manje od mjesec dana. Moj gol i minimalna pobjeda na derbiju, ne može ljepšti prvijenac za Sarajevo… (kaže kroz smijeh), ali to nije ipak moj primaran dio posla. Orijentisan sam na defanzivu, za obranu. To se traži od mene. Imamo odlične igrače koji su zaduženi da postižu golove i to rade sada na jedan vrhunski način.”

Potom se naš prvotimac dotakao i svog prvog sarajevskog derbija u Bordo dresu u kojem je on bio jedan od najboljih pojedinaca čitave utakmice.

Stanojević: “Za mene je to bila druga utakmica u dresu Sarajeva. Mislim da je ekipa odigrala dobro. Primili smo taj gol u druoj minuti, vratili smo se, bili bolji, promašili penal, ali šta je tu je… Imat ćemo priliku uskoro da navijačima podarimo radost u narednom međusobnom duelu. Što se tiče same utakmice, nisam bio svjestan možda iz prve kolika je to zapravo utakmica. To su bili moji prvi dani u klubu. Bio sam motivisan, dao sam sve od sebe kako bi pobijedili utakmicu. Poslije sam sabirao utiske…”

Partner Stanojevića u veznom redu Sarajeva je Elvis Sarić, sa kojim se naš veznjak, čini se, odlično slaže.

Stanojević: “Što se tiče Sarića, mogu reći da smo i pored terena u jako dobrim odnosima. Družimo se dosta, provodimo slobodno vrijeme skupa i mislim da se na terenu jako dobro razumijemo, slušamo, zatvaramo jedan drugog i radimo sve da dopunimo naše pozicije u igri. Što se tiče Sare, mogu reći da dugo nisam igrao sa jednim takvim igračem. On je dobar i prema naprijed, ali ne zapostavlja ni defanzivu. Mislim da se dobro razumijemo na terenu.”

U narednom kolu, Bordo klub će gostovati GOŠK-u u Gabeli. Stanojević, zajedno sa svojim saigračima imat će priliku da se revanširaju fudbalerima iz Hercegovine zbog domaćeg poraza na Koševu na otvaranju sezone.

Stanojević: “Idemo u Gabelu po tri boda. Motivisani smo za tu utakmicu. GOŠK nećemo podcijeniti nijednog trenutka. Tri boda izgubljena na Koševu nam sada mnogo nedostaju i iako je GOŠK u donjem dijelu tabele zaslužuju respekt i poštovanje. Moramo ući maksimalno angažirano u ovu utakmicu i sa takvim pristupom nećemo imati problema. Uz podršku naših navijača na ovom gostovanju, vjerujem u tri boda.”

UPOZNAJTE BLIŽE – Miloš Stanojević

Datum rođenja i mjesto: Stanojević – “20.11.1993. u Valjevu”.

Fudbalsku karijeru započeo u klubu: Stanojević – “FK Jedinstvo Ub”.

Reci nešto o sebi što ne znamo: Stanojević – “Završio sam srednju školu za mašinskog tehničara, za kompjutersko konstruisanje i živim u selu Čučuge, a ne na Ubu”.

Tvoj omiljeni fudbaler iz prošlosti: Stanojević – “Adriano Leite Ribeiro, bivši napadač Intera”.

Da nisi fudbaler, čime bi se bavio: Stanojević – “Ostao bih u sportu, bio bih bokser”.

Nadimak u ekipi: Stanojević – “Nadimak mi je Čuč, zbog mjesta u kojem živim”.

Klub za kojeg navijaš: Stanojević – “Manchester United”.

Najbolji prijatelj u fudbalu: Stanojević – “Nikola Stanković”.

Omiljeni bend ili muzičar: Stanojević – “Beogradski Sindikat”.

Omiljeni film: Stanojević – “Undisputed/ Bojka”.

Najbolja utakmica koju sam igrao: Stanojević – “Voždovac 1:4 Radnički Niš”.

Najbolji igrač protiv kojeg sam igrao: Stanojević – “Stefan Babović”.

Sa FK Sarajevo želim: Stanojević – “Osvojiti titulu i da igramo uspješnu epizodu u Evropi”.

Šta je posebno za Husrefa Musemića: Stanojević – “Rad, rad i samo rad”.

(PremijerLiga.BiH.ba)