Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur nakon prošlosedmičnog nastupa na ATP turniru u Beču okončao je najuspješniju sezonu u šestogodišnjoj profesionalnoj karijeri, javlja Fena.

Sjajnim nastupima u drugom dijelu sezone Džumhur je za samo tri mjeseca napredovao za više od 50 pozicija na ATP listi, a trenutno je 31. igrač svijeta.

Na tom mjestu mogao bi završiti godinu, pa čak i biti bolji za jednu poziciju u očekivanju rezultata s turnira u Parizu.

Na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu Džumhur je izjavio da mu je cilj da se u narednoj sezoni približi 20-orici najboljih igrača svijeta.

– Ovo je moja najuspješnija sezona na ATP touru, odličan drugi dio sezone. U prvom dijelu 2018. godine postoji šansa da napravim još veći pomak i dobijem dovoljno bodova da se približim Top 20. S tim bih osigurao i zadržao ovaj ranking i sljedeće godine, a to jeste cilj da nakon ovako dobrih rezultata da se zadržim u vrhu – rekao je Džumhur.

Naglasio je da “želi da napreduje, da se ustali i pokaže da pripada tu gdje je trenutno”.

– Ono što me zanima je da li ću sezonu završiti kao 31. ili 30. igrač svijeta. Postoji šansa da budem 30. igrač svijeta. Neću gledati na sebe nego ću gledati druge rezultate. Najviše zavisi od Richarda Gasqueta da li će proći u treće kolo. U drugom kolu ga čeka Grigor Dimitrov. Biti 30. ili 31. nema velike razlike, biću nositelj na Australian Openu, ali top 30 zvuči ljepše – ističe prvi reket BiH.

Planirani nastup na ovosedmičnom Mastarsu u Parizu Džumhur je otkazao nakon povrede u meču 2. kola turnira u Beču s Francuzom Jo Wilfried Tsongom.

– U finalu protiv Berankisa u Moskvi doživio sam povredu prepone lijeve noge što se osjetilo u meču sa Tsongom gdje sam nakon proklizavanja osjetio jaču bol. Uspio sam da završim meč, sve je to bilo u redu, ali poslije meča kada se to ohladilo postalo je gore. U subotu sam trebao igrati kvalifikacije u Parizu, ali smo odlučili da preskočimo taj turnir jer najbitnije je da kraj godine završim bez velike povrede koja me može odvojiti s terena na duži vremenski period – kazao je Džumhur.

(BiH.ba)