Dio članova Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH ponovo lične interese želi staviti ispred interesa bh. fudbala i države Bosne i Hercegovine.

Naime, određeni broj članova IO FS BiH traži da se novom selektoru omogući izbor samo jednog pomoćnika po vlastitom izboru, a da mu druge pomoćnike nametnu članovi IO FS BiH.

Koliko je u reprezentaciji važno imati kvalitetne i iskusne trenere najbolje pokazuje primjer Miroslava Ćire Blaževića koji je iako i sam ima bogato iskustvo, u reprezentaciji imao još dva iskusnija asistenta kada je 1998. godine osvojio bronzu sa Hrvatskom u Francuskoj.

Iako po svojim profesionalnim kvalitetama većina članova IO FS BiH uopšte ne zaslužuje da se pita bilo šta o bh. fudbalu, oni ostaju uporni u svojim prohtjevima, jer putem njih žele zaposliti svoje porodične i stranačke intimuse.

Reprezentacija BiH je u prošla dva ciklusa na klupi uz trenera kojemu je to bio prvi selektorski posao imala i potpune anonimuse trenere koji svojim trenerskim iskustvom i rezultatima uopšte nisu bili dorasli izazovima kakve predstavlja vođenje reprezentacije.

Jedina njihova “kvaliteta” bili su bliski odnosi sa pojedinim članovima IO FS BiH i stranačka pripadnost. Rezultat takvog rada je jasan – reprezentacija BiH je već četiri godine bez plasmana na velika takmičenja, a posljedice su brojne.

Osim višemilionskih finansijskih gubitaka, uveliko je srozan i renome bh. fudbala i bh. reprezentacije, pa se između ostalog, sve veći broj fudbalskih talenata bh. korijena iz Europe odlučuje igrati za države u kojima su rođeni, a ne za Bosnu i Hercegovinu.

Trenutni vladari bh. fudbala će danas ili sutra biti bivši, a za sva vremena će ostati fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine, ali je tragično da su joj isti ti neprijatelji bh. fudbala i Bosne i Hercegovine svojom samovoljom nanijeli dugoročnu štetu i da to žele činiti i dalje.

A sve uz debelo naplaćene honorare koje im donosi upravo bh. fudbal i fudbalska reprezentacija BiH.

(BIH.ba)