Fudbalska reprezentacija BiH do kraja godine će dobiti novog selektora. Očekuje se kako će do kraja oktobra Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH raspisati konkurs za prijem novog selektora i paralelno oformiti komisiju za izbor novog selektora.

Izvršni odbor FS BiH u konačnici će potvrditi ili odbiti prijedlog stručne komisije i izabrati novog selektora. Kako famozni nacionalni ključ nije spomenut nigdje u statutu FS BiH sve su jača insistiranja zdravog dijela krovne kuće bh. fudbala da se novi stručni štab reprezentacije sastavi od najboljih trenera bez obzira na njihova imena, vjeru, naciju, boju kože, očiju i kose…

Fudbalski savez BiH za novog selektora reprezentacije mora postaviti u prvom redu trenera sa jakom trenerskom trofejnom biografijom, ali i osobu koja ima takav karakter i karizmu da bude pravi autoritet zvijezdama naše reprezentacije. 

Uz to poželjno je da Mešin nasljednik bude dobro upoznat sa stanjem u bh. reprezentaciji, kako se ne bi gubilo vrijeme i dragocijene utakmice da novi selektor “pohvata konce”.

1. Safet Sušić

Ako je vjerovati glasinama iz FS BiH zbog njegovog ranijeg uspjeha kao jedno od novih selektorskih rješenja spominje se Safet Sušić, ali je upitno koliko je realan Papetov povratak na klupu BiH u trenutku kada ima dobre rezultate u Turskoj, a i kada nema baš najbolje iskustvo rada sa trenutnim rukovodstvom saveza.

Amar Osim

2. Amar Osim

Amar Osim kao najtrofejniji bh. trener ima prednost zbog trenerskog znanja koje je dokazao u Japanu i BiH (pet puta prvak BiH, četiri puta Kup BiH, Kup Japana, Superkup BiH), ali i jake osobnosti koji bi u našoj reprezentaciji sigurno garantovali disciplinu i potpuni angažman reprezentativaca. Uz to on Savezu odgovara i finansijski kao trener koji bi tražio manju platu od nekog stranog trenera. Navodno Amar ima podršku i pojedinih bh. reprezentativaca koji su ranije nosili dres Željezničara.

3. Meho Kodro

U kombinacijama je i Meho Kodro, ali upitno je koliko bi trener bez trofeja u trenerskoj karijeri uspio napraviti na klupi reprezentacije BiH. Baš kao i sa Baždarevićem, još je veća enigma koliko je Kodro sposoban uspješno raditi sa igračima našeg mentaliteta, jer se nije snašao baš najbolje radeći u FK Sarajevo.

Srečko Katanec

4. Srečko Katanec

Kandidat je i Slovenac Srečko Katanec koji je uspješno kao selektor odveo Sloveniju na Euro 2000 i SP 2002. Katanec iza sebe ima relativno neuspješne kvalifikacije sa Slovenijom i  zainteresovan je za preuzimanje Bosne i Hercegovine.

5. Robert Prosinečki

U FS BiH ne kriju kako bi na klupi reprezentacije voljeli vidjeti i hrvatskog trenera Roberta Prosinečkog, koji zasićen poslom selektora u Azerbejdžanu osluškuje mogući poziv za selektora hrvatske reprezentacije. Prosinečki forsira ofanzivni fudbal koji bi odgovarao našoj reprezentaciji, te posjeduje izuzetno jak karakter i karizmu koji bi garantovali red i disciplinu u našem timu. Ipak, upitno je da li je FS BiH u stanju platiti Prosinečkog, posebno jer će prema saznanjima BIH.ba portala hrvatski trener dobiti ponudu i od Slovenije.

(BIH.ba)