Bivši selektor reprezentacija BiH i Hrvatske, Miroslav Ćiro Blažević, bio je gost večerašnjeg izdanja Pressinga na N1 televiziji zajedno s nekadašnjim selektorom reprezentacije Jugoslavije i počasnim predsjednikom FS BiH Ivicom Osimom.

Na početku emisije, Ćiro je kazao da se mnogo puta dok je bio selektor Zmajeva konsulitrao sa Ivicom Osimom.

“On je možda najveći nogometni stručnjak, ima reference kakve malo ko ima, voditi uspješno Japan i Jugoslaviju, čestitam mu da je aktivan i aktuelan i da može mladima biti od velike koristi”, kazao je Ćiro, prenosi N1info.com

Tvrdi da su ga jako iznervirale posljednje utakmice reprezentacija BiH i Hrvatske.

“Ja sam bio jako iznerviran u posljednje vrijeme. Najvažniji čovjek ekipe je izbornik, trener, ovo drugo se nekako može i zakamuflirati. Ako izbornik nije autoritet, možeš imati najveće genijalce, ali to je kratka daha. Publika je najvažnija, ko to nije shvatio taj je utopista. Vrlo teško smo podnijeti taj poraz, ako zabiješ tri gola, a izgubiš utakmicu… Ne vjerujem da bi se meni moglo dogoditi da zabijem tri gola i da izgubim utakmicu. Hrvatska je imala jednu veliku nesreću, ovdje se gospodar nogometa zove Mamić, opredijelio se za Čačića koji nije dorastao da vodi zvijezde. Nije upitno njegovo znanje, ali trener mora biti lider, mora povesti, mora ga se slušati. Ispostavilo se da smo došli na rub propasti. Došao je onda još jedan Bosanac i napravio ono najelementarnije, da se dobije utakmica protiv Ukrajine”, kazao je Blažević.

On je naveo da je pročitao pismo koje je Zdravko Mamić uputio hrvatskoj javnosti, a u kojem, između ostalog, kritikuje Ćiru Blaževića.

“Pomno sam pročitao to što mu je neko napisao, znam njegovu pismenost, ne bi bio u stanju napisati to. Zamjera mi što kritiziram. Zašto sam sad afirmativno primio potez sa Dalićem? Poznajem Čačića ko svoj džep, dobar sam s njim, ali nije dorastao. Logično je da je tražio način da mi odgovori, otvoreno ga napadam”, naveo je Blažević.

Dotakao se i Mehmeda Baždarevića.

“Mislim da Mehmed Baždarević nije dao onaj doprinos koji selektor mora dati. Ne znam koliko je i gdje pogriješio, ali bojim se da je pogriješio. Ne znam koliko je povukao taj neophodni potez da donese tu veliku pobjedu BiH koju su navijači zaslužili”, naveo je Ćiro.

(BiH.ba)