BARAŽ

Dva kola prije kraja kvalifikacija Belgija ima 22, BiH 14, Grčka 13, a Kipar 10 bodova. Bosna i Hercegovina pobjedom protiv Belgije ide u baraž za SP, a uzme li Kipar bodove danas Grčkoj, Zmajeve bi čak i poraz protiv Belgije mogao odvesti u baraž. Naravno uz pobjedu protiv Estonije u posljednjem kolu. Belgija se već plasirala na SP.

NAJBOLJI STRIJELCI

Edin Džeko prvi je strijelac BiH u kvalifikacijama sa pet golova, a u Belgiji je to Romelu Lukaku sa 10 zabijenih golova.

POVREDE I KARTONI

BiH neće moći računati na povrijeđene Pjanića, Vršajevića, Salihovića, Šimunovića i Prcića. Ranije se povrijedio i Đurić. U Belgiji na raspolaganju nemaju povrijeđenog Lukakua i suspendovanog Witsela. Roviti su im Fellaini i Hazard. Ranije je iz reprezentacije Belgije odstranjen Nainggolan.

SUDIJE

Glavni sudija večeras je William Collum iz Škotske. Collum je od 2006. godine FIFA-in sudija, a u tekućim kvalifikacijama sudio je tri utakmice. Na Europskom prvenstvu 2016. godine dijelio je pravdu na mečevima Francuska – Albanija te Češka Turska. Pomoćnici Collumu bit će Connor Francis, Ross Douglas te Beaton John (svi Škotska).

BELGIJA NIKADA NIJE SLAVILA U BIH

Belgija nikad nije pobijedila u Bosni i Hercegovini. Igrali su tri puta, dva puta izgubili i jednom remizirali. Posljednji put u prošlim kvalifikacijama BiH je predvođena selektorom Safetom Sušićem u Zenici remizirala sa Belgijom 1:1.

EDIN DŽEKO PET GOLOVA NA PET UTAKMICA PROTIV BELGIJE

Edin Džeko do sada je u pet utakmica protiv Belgije zabio pet golova.

FIFA poredak

BiH je 36. reprezentacija na FIFA-nom poretku, dok je Belgija u samom vrhu – peta.

STADION GRBAVICA

Utakmica protiv Belgije prva je kvalifikaciona utakmica koju BiH igra na Grbavici. Ranije su Zmajevi igrali tri prijateljska meča (Malta, Makedonija i Katar) na ovom stadionu i nikada nisu izgubili. Stadion je djelomično renoviran da ugosti BiH – Belgija.

TV. PRIJENOS

Utakmicu BiH – Belgija prenosit će 15 tv. stanica. Ovdje pogledajte listu tv. kanala.

600

U Sarajevo za Belgiju dolazi navijati 600 navijača. Na dan utakmice biće smješteni u fan zoni u blizini sarajevskog hotela Bristol u koji je smještena i belgijska reprezentacija. Na stadionu Grbavica biće smješteni na sjevernoj tribini u posebno ograđenom sektoru.

BELGIJA DEVET GODINA BEZ PORAZA

Uzimajući u obzir kvalifikacione mečeve za SP, Belgija ima nevjerovatan niz od čak 18 susreta bez poraza. Belgija je posljednji put u kvalifikacijama za SP izgubila 14. oktobra 2009. godine, kada je poražena na gostovanju kod Estonije s 0:2 (u toj grupi je bila i naša selekcija, koja je dva puta savladala Belgiju). Od tog susreta sa Estoncima, Belgijanci su nanizali 15 pobjeda i tri remija uz fascinantnu gol razliku od 53 data i samo sedam primljenih golova.

(BIH.ba)